Лхаса, Тибет

Лхаса, столица на ТибетЛхаса, столицата на Тибет значи на тибетски буквално „ Място на боговете“. Намира се на 3,600 м. надморска височина. Река Брахмапутра минава покрай града. Населението на тибетския автономен регион, който се намира в югозападната част на Китай е около три милиона души. По-голяма част са тибетци, изповядващи тибетски будизъм наречен „бон“. В училищата се учи задължително както тибетски, така и китайски. Тибетски език се говори в Тибет, Бутан, Непал и в някои части на Северна Индия. Той се класифицира от лингвистите като част от Тибето-бирмански езици, подгрупа на Сино-тибетските езици. Тибетският език е базиран върху древен санскрит, система за писане в Индия.Той е един от четирите най-стари и най-големи по обем литературни езици на Азия, включително санскрит, китайски и японски. Климатът в Тибет е суров. В Лхаса, температурите достигат едва до 20 °C през лятото, а през зимата могат да паднат и до – 10 ° С.

Дворецът Потала в Лхаса е бил главната резиденция на Далай Лама до 1959 г. Атмосферата е невероятна. Дворецът е построен на висок хълм обграден с големи бели стени. Стотици души минават покрай двореца и завъртат колелата. Тибетските молитвени колела наречени Мани са устройства за разпространение на духовни благословии и благополучие. Ролки от тънка хартия напечатани на много копия с мантрата Ом Мани Падме Хум отпечатани върху древен индийски скрипт се навиват около осите в защитен контейнер и се завъртат наоколо. Колкото повече се върти колелото, толкова повече благополучие. Има много различни типове Мани колела. Поставят се също и на места, където могат да бъдат завъртяни от вятъра. Въртят се по часовниковата стрелка. Тибетските будисти вярват, че казвайки мантрата Ом Мани Падме Хум призовават вниманието и благословията на Ченрезиг или още познат като Авалокитешвара – Бодхисатва въплъщаващ състраданието на всички Буди. Приема се за закрилник на Тибет. Всички учения на Буда се съдържат в тази мантра. В нея се крие истината за същността на страданието и как да бъде премахната. Потала отдавна не е действащ дворец. Сега служи за насладата на многобройните посетители. Той съществува повече от 1300 г. и в него има над хиляда стаи. Дворецът е бил седалището на тибетското правителство и освен дом на Далай Лама и неговия персонал, вътре са живяли монаси и държавни служители.

Храм Джокханг е друга забележителност в Лхаса. Построен е през 7 век от тибетския крал Гамбо е най-почитаният храм в цял Тибет. Намира се в центъра на стария град и тук Далай Лама и предшествениците му са получили своето ритуално приемане. Този храм е толкова свещен, че се смята за задължително всеки тибетец поне веднъж да го види с очите си. В него се помещава 1.5 м статуя на Буда, когато е бил на 12 годишна възраст. Може да откриете многобройни статии и икони на будистки богове и бодхисатви. Манастир Дрепунг е бил най-големият манастир в света с над 10 хиляди действащи монаси. Тук са се обучавали много млади монаси и тъй като зад манастира има пещери, монасите са отивали там , за да медитират след като приключат с обучението си.

Поради негостоприемната височина, на която живеят, тибетската диета съчетава продуктите, които са лесни за откриване като изобилие от плодове и зеленчуци липсва. Месото на як например е изключително популярно. Якът е едър мъжки бозайник с тегло над 1 тон. Животното се използва както за прехрана, така и за направата на палатки от козината му, мляко и масло. Друго интересно е чаят. Той се приготвя от билки, масло от як, вода и сол. Малко необичайно за нашите геогрфски ширини. Най-традиционното, което може да опитате обаче е цампа. Цампата е ястие от брашното на печен ечемик. Най-срещаният начин да ядете цампа е като го смесите с чай (с масло), сушено сирене, понякога и захар докато се формира тесто. Разбира се ако тези ястия не са ви по вкуса може да изпиете една „Лхаса“ бира, която е направена с изворна вода от Хималаите, ечемик от високопланинско ниво, хмел и мая. Бирата е с превъзходно качество и аромат.

Тибет е без съмнение едно от най-забележителните места за посещение в Азия. Той предлага спиращи дъха пътешествия на висока надморска височина, зашеметяващи гледки към най-високите планини в света и множество будистки храмове. Тибет не може да се опише с думи, трябва да се усети и ако някога се озовете тук - бъдете сигурни, че това пътуване ще промени живота ви завинаги.

Лхаса, старият град

Лхаса, старият град

Лхаса, изглед към Потала дворец

Лхаса, изглед към Потала дворец

Дворец Потала в Лхаса

Дворец Потала

Лхаса в днешно време

Лхаса в днешно време

Храм Джокханг в Лхаса

Храм Джокханг

Манастир Дрепунг в Лхаса

Манастир Дрепунг

Цампа в Лхаса

Цампа

Молитвени колела в Лхаса

Молитвени колела