Мехрангарх Форт в Индия

Не само германците и румънците имат прекрасни замъци, зад чиито стени са се развивали страсти и история. В Азия са строени истински произведения на изкуството. Например Мехрангарх Форт, който се намира в щата Раджастан, град Роджпур в Индия. Замъкът всъщност е цяла каменна крепост, или форт, зад стените на който удобно са се сгушили няколко замъка. Мехрангарх Форт се извисява със своите достопочтени 400 фута или 122 метра, над града, който е полегнал в краката му, и е скрит зад величествени, дебели стени.

Във форта водят общо седем порти, като едната от тях е Джеяпол, което на хинди означава "победа". Портата е строена от Махараджа Ман Синг, за да отбелижи владетеля на страната си над Джейпур.

Освен красиви порти и внушителни стени, зад вратите на Мехрангарх Форт, запалените по историята може да се позабавляват с музея на форта, който се счита за най-богатият и впечатляващ исторически и кулктурен музей за Раджастан.

Построяването на форта е било в далечната 1459 година, на 9 километра от Мандора. Фортът е построен като едно от най-сигурните убежища за богати и бедни.

Безспорно Мехрангарх Форт ще ви впечатли с внушителните си стени и камъни, от които е създадено всичко. В сравнение с огромните стени на форта, съвсм спокойно може да се почуватвате нищожни като мравите, които газите. Но това е сграда, която си заслужава да се види, защото тук ще може да се запознаете и с исткруята у куктурата на този район,.