Мека

Мека не случайно е най-свещеният град не само в Саудитска Арабия, а и в целия свят за мюсюлманите (също както Йерусалим за християните). Мека е родното място на пророка Мохамед и там той е получил божието знание за исляма. Най-важната страда в Мека се нарича Ка‘ба, което се превежда „кубът“, но за религиозните това е „Божията къща“. В Корана пише, че това е първото построено място за отдаване на почит в Мека и е благословено. В него всеки вярващ може да си отдъхне от ежедневната рутина и да се отдаде на молитви.
Хадж е се нарича актът на поклонение, който всеки мюсюлманин трябва да направи поне веднъж в живота си. Това е религиозен дълг и един от петте стълба в Исляма. За да извършиш хаджа правилно са нужни пет-шест дни и изпълнението на редица важни ритуали в града на Пророка.

Ритуалите, които трябва да се изпълнят, са няколко на брой. Първо и най-важно, за да започне своето пътуване към трансформацията, поклонникът трябва да отиде до някое от избраните места и да облече скромни дрехи, с което да покаже, че е готов да тръгне по пътя към смирението. Следващият ритуал в Мека включва Ка‘ба и всеки поклонник трябва да обиколи свещеното място няколко пъти обратно на часовниковата стрелка. Няколко други ритуала включват събирането на точно 49 камъчета, които Мохамед казва, че не трябва да бъдат нито много големи, нито много малки. Поклонникът трябва също да си обръсне главата, с което да покаже, че е готов да направи саможертва и да започне отначало. За да се изпълни Хадж, всички мюсюлмани следват стъпките на милиони други преди тях, които са направили същото пътуване.

поклонение в Мека

Мека

Мека

Ако почитате друга религия обаче, ще ви разочаровам – Мека е отворена само за последователите на Исляма. Това е не само заради свещеността на града, но и заради законите на Саудитска Арабия. Можете да посетите територията на държавата като турист, но само цивилни са свободни да пътуват до определени места. На всяка магистрала има контролно-пропусквателни пунктове и ако сте на път за Мека и не можете да докажете, че сте мюсюлманин, ще бъдете помолен да се върнете обратно. Тъй като в Мека всяка година идват милиони последователи на Корана, рестрикцията на туристи следващи други религии улеснява провеждането на хаджа.

В Мека е забранено сервирането на алкохол и свинско, които са забранени според Корана. Джабал ал Нур е много известно място в Мека, които мюсюлманите наричат „Планината на светлината“. Тук се намира пещерата, в която Мохамед е прекарал дълго време медитирайки и е получил първото си просветление от Бог. Мина е квартал, който приютява милионите души дошли на поклонничество. Построени са 100 хиляди шатри с климатици за удобството на пътниците. На мъжете и жените им е забранено да спят заедно докато са тук. Молът в Мека е голям, на три етажа зареден с всичко нужно. От ресторанти до магазини за дрехи, супермаркети и кафенета.
Мека е мястото, в което отиваш, за да се отдадеш на религията и вярата си, за да можеш да продължиш напред като прероден човек. Населението на града понастоящем е малко над един милион, но по време на Хадж, пристигат над пет милиона мюсюлмани.