Мохенджо Даро

Мохенджо Даро – единственият спомен от изгубената цивилизация на Индите. В момента се намира в Пакистан, но какво се е случило с този народ остава загадка.

Първите разкопки на древния град започват още през 1920 г. и тогава става ясно – археологическите останки датират отпреди 4,000 години. Архитектурата на Мохенджо Даро е изумителна. Постройките са тухлени, изградени са тоалетни, обществена баня, което е доказателство, че за тази цивилизация чистотата е била много важна. Имали са цитадела и добре развита градска канализация, но това не е най-изненадващото, на което са се натъкнали археолозите.

Мохенджо Даро

Открити са 44 скелети разпръснати навсякъде по улиците, в кладенците в най-различни изкривени пози, показващи жестока и внезапна смърт. Според по-късно археологическо проучване през 50-те, цивилизацията разположена на река Инд е била завладяна от Индо-Арийците, които са избили всички. Колкото и да звучи правдоподобно, тази теория не е научно доказана и има някои твърдения, които не се вписват. Като това, че до и в близост на скелетите не са открити оръжия, с които жителите на Мохеджо Даро биха могли да се предпазят от вражеската армия. Също така върху скелетите няма данни за насилствени наранявания. Следващата теория, която се опитва да даде обяснение е, че причината за смърт е наводнение или болест. Река Инд е позната в миналото като непостоянна и непредсказуема и точно поради тази причина огромни тухлени платформи са били изградени, за да предпазят града от наводнение. И ако скелетите са били на болни хора, защо изглеждат сякаш болестта не само ги е повалила ненадейно, но и ги е убила на място?

скелети в Мохенджо Даро

Последната теория звучи най-абсурдно, но може би ще се окаже най-истинската от всички. Атомна бомба е приключила живота на тази добре развита цивилизация. След проучване, един от скелетите е показвал 50 пъти по-високо ниво на радиация от допустимото и след направени сравнения, нивото е било близко до измереното в Хирошима и Нагасаки. Обаче как бихме могли да повярваме, че една цивилизация предполагаемо възникнала около 2600 г. пр. н.е. е имала ресурсите да създаде атомна бомба или някой друг е имал и ги е използвал срещу тях? Затова Мохенджо Даро е наричан още „Хълм на мъртъвците“ и с право.

находки от Мохенджо Даро

Трудно учените биха могли да разкрият тайната за тази цивилизация, когато голяма част от града вече е изчезнала, повлечена от река Инд. Въпреки, че нямаме отговорите на тези въпроси, археолозите са открили много други интересни факти за древната цивилизация на Мохенджо Даро. Мохенджо Даро е имал процъфтяващ търговски център и най-ранно известното пристанище в света. Той е свързвал града с река Самбарти. Жителите обичали да се забавляват като играели на нещо подобно на нашия шах и са намерени зарове с изображения. Градският живот е бил добре развит като са открити керамични фигури, бижута и мъниста почти във всеки дом. Също така почти не са съществували оръжия, което показва, че Индите не са имали много врагове и са живяли в мир. Танцът е бил на почит, според открити фигури на танцуващи жени и се знае, че са почитали Майката Богиня.

Какво е накарало цивилизацията да изчезне така внезапно? Някои ден ще разберем, а дотогава можем само да гадаем.