Пхенян - столицата на КНДР

Град Пхенян е най-големият град на Корейската народнодемократична република /КНДР/, а също така и нейна столица. Пхенян се намира на река Тедонган. Според последното официално преброяване от 2008 година, столицата е с население от  3 255 388 души.

Легендите разказват, че Пхенян е основан далеч в историята, още през 2333 г. пр.н.е., но тогава с името. Старокорейски хроники казват, че това е първата столица на Кочосон (древен Чосон), макар и други исторически книги да отричат това. Въпреки това обаче се знае със сигурност, че градът е бил един много важен търговски център е региона, докато не е бил опожарен след като империята Когурьо не се разширява твърде много и не стига и до него.

Все пак новопоявилата се империя Когурьо построява Пхенян отново и даже го прави своя столица около 427 година. Това обаче не е последното чуждо влияние, под което попада градът. Следващите векове го правят един доста желан град, който сменя често своите жители. В началото на 20 век обаче, той е завзет от Япония и става административен център на провинция южен Пхьонан.

След 1945 година обаче, с края на Втората Световна война, руснаците завземат Пхенян. Тогава именно става и временна столица на КНДР, докато се освобождава Сеул. Но през Корейската война частично се разрушава и е завзет от южнокорейски войници. След войната, руснаците отново помагат да се издигне. Много от сградите в Пхенян все още напомнят на този период, заради сталинската архитектура.

В крайна сметка, ако сте решили да обиколите тези спорни земи, като част от вашата екскурзия, вероятно ще ви е интересно да разгледате някои паметници на културата, които са останали още от преди векове.