Сигирия – скалната крепост на Шри Ланка

Непознатата Азия винаги е привличала със своите тайни и екзотики, нас, западните хора. Поредната невероятна забележителност на източния свят се намира в дълбоките сенки на джунглата в Шри Ланка, а именно скалната крепост Сигирия.

Според легендата преди повече от 1500 години в периода 477-495 година, на това място, където в момента има само един скален монумент, е бил построен разкошен дворец с невероятни градини. Тогавашният владетел на областта Датхусена, построил този единствен по рода си тогава комплекс. Владетелят имал двама сина. По незнайни причини решил, че след смъртта му е добре на трона да седне малкия син Мохалана. Касапа, по-големият син, обаче не позволил това да се случи, а затворил баща си в тъмница, като по-късно убил, а брат си прокудил в Индия.

Сигурен, че все някога малкия брат ще се върне да отмъсти, Касапа пригодил Сигирия за свое сигурно, скално убежище. Наистина малкия брат нападнал и дори превзел крепостта Сигирия, но Касапа вече се бил самоубил, за да не попадне в ръцете му.

През 5 в.н.е. Сигирия е бил скален манастир.

Днес градините и двореца разбира се ги няма, но все още може да стигнете до скалната площадка, изкачвайки се по вита стълба. На двадестдекаровата площадка са били двореца и градините, облицовани с мрамор и скъпоценности и множество освежаващи басейни. От лъва днес са останали само лапите.

Скалната крепост Сигирия се намира на 250 км от столицата на Шри Ланка – Коломбо по посока на джунглата. Намира се на 200 метра над джунглата и може да я видите от километри.