Сингапур - столицата на едноименната държава

Сингапур е уникален град, който едновременно е столица и държава на едноименната република. Името му означава "Градът на Лъва". Намира се при основната точка на вековни търговски пътища където хора от различни култури и традиции са дошли заедно преди повече от 200 години.
Столицата Сингапур е един вдъхновяващ град, който може да се нарече екзотичният град на контрастите – там се срещат вкусът и духовноста на изтока с комфортът удобството и ефективноста на западът.

Сингапур също е описван и като удобен, но все пак твърде жив колаж на това, което районът би трябвало да предлага. И макар Запада да е повлиял в голяма степен на азиатската същност на града, то все още Градът на лъва е запазил своята идентичност.
От историческа гледна точка не може да се каже със сигурност кога е възникнал Сингапур. Има писмени сведения за града още през трети век, когато когато китайски анекдот описва Сингапур като "Luo на Po-Chung" ("остров на края на полуостров"). За онова време фактите са малко известни.
През своята хилядолетна история, Сингапур е преминал през много административни управления. Поради тази причина днес може да видите много свидетелства от онези времена – забележителности от султанати, от времето, по което Сингапур е бил британска колония и др.

Сингапур преминава и през японска окупация по време на Втората световна война, след което бива освободена и отново става британска колония. Днес, след толкова перипетии, държавата-град е независима република, след като се сбогува с Малайзия. От 1965 година тя е напълно самостоятелна република с голям туристически потенциал.