Скалните храмове Елефанта в Мумбай

Елефанта е остров в Арабско море, до който се стига с лодка от многолюдният и контрастен мегаполис Мумбай (Бомбай). Когато сте се насладили на контрастите, на цветните и емоционални хора, на претоватените улички, на бляскавите магазини и звездите на Боливуд, може да посетите и малко исторически забележителности.

Скалните храмове Елефанта се състоят от седем пещери, които са разделени на две групи. Първата група от скалните храмове е строена в чест на бог Шива, а втората група са посветени на будизма като цяло, като религия и философия.

Има сведения, че тези скалните храмове Елефанта са строени в далечният 5 век преди Христа, и от тогава до днес много от експонатите са се запазили абсолютно непокътнати вътре.

От своето създаване, та чак до 16-ти век, когато португалците пристигат в Индия, скалните храмове Елефанта са били напълно действащи храмове, които са приемали своите богомолци, отдадени на молитвки към бог Шива или търсещи просветлиение в дебрите на Будизма.

Днес обаче храмовете не действат, а многобройните скулптури на слонове, които явно са изваяни в чест както на самото име на пещерите, така и като символ на свещеността (слонът е свещено животно за индийците), са разпръстнати на много места, някои от тях са музейни експонати, а други нищо чудно да са в частни колекции.