Токио - лотусът на Изтока

Токио е столицата на една от най-интересните, загадъчните и желана за разучаване държава в целият свят - Япония. Освен това градът е и най-многолюдната конурбация в цвета. Агломерацията на Токио е с население 34 000 000 жители.

Невероятният град води началото си още от 1602 година, като тогава се е казвал Йедо или Едо. А от буквален японски превод на йероглифите, името на столицата Токио означава "Източна столица".

Освен това Токио е една и от префектурите на Япония. Разстоянията в градът са толкова големи, че понякога се случва разстоянията от предградията до центъра на Токио да достигат 60 км. 

Токио има богата и разнообразна история, както и цялата Япония. Например градът изглежда като най-новата столица в цял свят, именно защото е точно такава, въпреки че в основата си той е на повече от 4 века. Поради това, че цялата страна е един остров и се намира върху активни сеизмични пластове, много често японците са свидетели и жертви на големи земетресения, понякога до осма степен по скалата на Рихтер. Затова и много от сградите в Япония са със специална конструкция, която да не позволява сградите да падат при всяко по-силно земетресение.

Самата столица Токио е била два пъти, оставяна в руини. Веднъж през 1923 година, когато е било Голямото земетресение в Канто и за втори път по време на бомбандировките, станали през Втората световна война.

Ето защо много рядко ще срещнете старинна, типично японска сграда, ако отидете на екскурзия в Япония и Токио. Градът е много интересен, като разбира се най-интересни са неговите жители. Заслужава си да посетите това екзотично кътче на Земята, защото там ще се почувствате като в друг свят. А и японците, така известни с любовта си към природата, имат чудни паркове и градини, само в Токио те са над 100.