Улан Батор - столицата на Монголия

Столицата на източната държава Монголия е град Улан Батор, който има статут на самостоятелен аймак. По последни данни населението на столицата се състои от малко над 1 милион души. Разположен е на река Тул, приток на Селенга, в долина в полите на планината Богдо Ул.

Улан Батор е основан още през далечната 1639 година, като тогава е бил будитски манастир и се е наричал Урга. Той се развива с бързи темпове, благодарение на стратегическото място, на което се намира - на пътя на чая между Русия и Китай.

След като дълги години Монголия е част от Китай, тя обявява своята независимост на 11 юли 1921 год. Урга става столица на младата държава, и освен това получава и ново име - Улан Батор ("червен герой" на монголски език), заради националния герой Сухе Батор - освободител на Монголия от войските на Унгерн фон Щернберг, както и от китайска власт. И до днес неговата статуя може да се види в центъра на столицата на Монголия.

Град Улан Батор разполага с международно летище, което носи името на Чингис хан. Столицата е свързана с магистрали с по-важните градове в страната. Също така е свързан с Транссибирската железница и китайската железопътна система.

В Улан Батор има университет, който е и единственият за цяла Монголия – Монголски държавен университет. Работят няколко частни и държавни колежа. В града се намира и Градската историческа библиотека, която притежава богат фонд от древни ръкописи на монголски, китайски и тибетски.

http://www.youtube.com/watch?v=4FasyL06t7k