Варанаси

Варанаси е най-старият и свещен град в Индия. Намира се в щата Уттар Прадеш в североизточната част на Индия. Тук, измежду бреговете на река Ганг е бил създаден за първи път будизмът. Варанаси е духовен град, бликащ с цветове, традиции и свободно разхождащи се крави.

На брега на река Ганг можеш да станеш свидетел на какво ли не. Индийците използват водата, за да се изкъпят, да измият чиниите, да си измият зъбите, децата, да изчистят греховете си и да кремират мъртвите. Вярва се, че ако умреш във Варанаси, ще успееш да прекъснеш цикъла на прераждане завинаги. Трудно е да се опише с думи колко важна е река Ганг за индийците. Те я наричат майката река. Тя извира от Хималаите и стига чак до Бангладеш. Реката е считана за истинска жива богиня и е поместена в много индийски произведения. Всеки ден 300 тела се кремират в реката.

За нас да зърнем смърт толкова отблизо е ако не болезнено, то неприятно, но за индийците това е нещо обичайно и всекидневно. Стъпалата, които водят до реката са интригуващи за всеки турист. Да се разходиш там преди залез слънце е магическо. Градът има почти 100 стъпала – за къпане, молитви и кремация.

Най-доброто време да посетите Варанаси е от октомври до март. През летните сезони е изключително горещо и задушно като температурите достигат до 40 градуса. Много хора предупреждават, ако за първи път идвате в Индия, не правете Варанаси първата си дестинация. Прекалено голям културен шок е, но това не трябва да ви спира. Най-лесният начин да дойдете е като пътувате със самолет до Ню Делхи и след това хванете влак до Варанаси. Качете се на лодка из река Ганг и не приемайте цената, която ви дадат. За индийците пазаренето е спорт. Включете се и вие.

Колкото и да е свещена река Ганг, не се къпете в нея. След всичко, което споменах в началото не искате да се доближавате до водата. Правителството на Индия от години се опитва да забрани къпането, за да намали замърсяването на реката, но безуспешно.

Най-известният храм във Варанаси е „Каши Вишванатх“, който задължително трябва да посетите. Той е посветен на бог Шива и е построен през 1776 г. Твърди се, че само посещението на храма може да изчисти греховете ти.

Хубаво е да знаете, че трудно бихте могли да се изгубите за дълго във Варанаси. Почти всички пътища водят до стъпалата на реката, а дори и да се изгубите със сигурност ще попаднете на нещо интересно, което да си е заслужавало. Градът е известен със своята коприна и да пазарувате в Индия си е същински ритуал.

Уличната храна е абсолютно разнообразна и в повечето случай безопасна. Избягвайте все пак месо, което не знаете как или от какво е било приготвено.

Варанаси предлага много - от вас зависи какво ще изберете. Посетете урок по йога, медитирайте на брега на река Ганг, запознайте се с местните, влезте във храм, направете път на някоя крава (в Индия са свещени). Най-точните думи да опишем града са емоционален и трескав. Той е още шумен, цветен, див и ще изненада дори най-смелите от вас.