Великата китайска стена

Великата китайска стена, която разделя границата на Китай от Корея, е едно от най-древните защитни съоръжения, плод на човешкия гений. Строежът й започва още през III век пр.н.е., поне в по-голямата си част, и е била започната първоначално върху основата на хунски окопен вал. Целта й е била да се защитят северозападните граници на Империята от набезите на хунските племена, които по онова време са били напаст за китайския народ.

С царуването на всяка следваща династия, Великата китайска стена е била надстроявана постоянно, като към момента тя е дълга повече от 10 000 км. Често е била оприличавана на голям и дълъг дракон. Символът на Китай, но понякога се символизира и с тиранията и деспотизма, не само защото са събиран и експлоатиран човешки труд при строежа й, а и защото преди години, а може да се поспори, че и до сега, човек от нацията трудно е можел да премине отвъд нея. Империята ревностно пази своите поданици от външно влияние.

Казват, че Великата китайска стена е единствената конструкция, която може да се види с просто око от Луната. Но това е по-скоро градска легенда, защото ако беше вярно, то тогава всяка по-голяма магистрала можеше да се види.

Факт е обаче, че ако се качите на Великата китайска стена, без да се усетите, и ако разбира се имате запас от сили, може да стигнете до пустинята Гоби.