Бамако - столицата на Мали

Столицата на Мали е град Бамако. Намира се в живописна местност край река Нигер. Общото население на Бамако, заедно с предградията е около 1 323 200 жители. Самата столица Бамако е доста млад град в сравнение с другите световни столици. Възниква през 17-век, като тогава е само малко селище. Но за сметка на това доста бързо променя своя статут и се разраства, като през 19-ти век Мали бива колонизирана от Франция, тогава е един от най-славните периоди на Бамако. При обявяването на независимостта на Мали, Бамако става столица на младата държава. Бамако не прави разлика от другите колониални градове, и като повечето такива бива разделен на две части – стара и нова, като новата е с европейски облик, а старата е запазила духа на Мали и африканските порядки. Градът е основен административен и промишлен център на страната.

Тук съществуват редица производствени предприятия, които произвеждат безалкохолни напитки, мебели, обработка на селскостопански продукти и за металообработване. Има добре развита рибарска промишленост, свързана с голямата река Нигер. В Бамако, в района Кулуба се намират повечето правителствени сгради - президентския дворец, седалището на правителството и повечето обществени сгради и посолства.

Има добре уредена Зоологическа градина. Тук е института по приложни изкуства. Има и доста добре изградена шосейна мрежа и международно летище.