Дубай - великолепието на Персийския залив

Дубай е безспорната перла на Персийския залив. Той е калейдоскоп от луксозни хотели, златисти плажове и ориенталска екзотика. Място, където можете да съчетаете почивката с покупка на всякакви стоки от най-големия безмитен пазар в света – скъпоценни камъни, естествени перли, облекла, автомобили. Тук се намира  най-голямото пристанище в света, Джебел Али, построено през 1970 година. Както и най-високата сграда на планетата - небостъргачът Бурж Халифа (828 метра) и

най-големите изкуствени острови - трите Палмови острова (Джумейра, Джебел Али и Дейра).

Дубай е едно от седемте емирства, съставляващи Обединените арабски емирства. Сред тях той е втори по големина (след Абу Даби), но пък е най-населен (малко над 1.6 млн. жители). Разположен е на югоизточния бряг на Персийския залив. Най-ранното споменаване на наименованието "Дубай" се случва още през 1095 година, а като постоянно селище той съществува поне от 1799-а. За дата на основаването му обаче се приема 9 юни 1833-а.През следващите десетилетия Дубай се превръща във важно търговско пристанище. След откриването на нефт през 1966-а градът бързо се разраства, главно за сметка на притока на имигранти.

 

Днес той е сред водещите икономически центрове в Близкия Изток. През последните десетилетия икономиката му е по-малко зависима от добива и преработката на нефт, като нарастващо значение имат туризмът и финансовите услуги. Напоследък той привлича широко внимание както с множеството си амбициозни строителни проекти, така и с организирането на мащабни спортни прояви.

Официалният език на Дубай е арабският, но се говорят още английски, хинди, урду, малаялам, персийски, пинджаби и тагалски. Ислямът е официална религия на всичките седем емирства. Има и малцинства от индуисти, сикхи и християни. Немюсюлманите в държавата са свободни да изповядват свободно религията си, но нямат право да я проповядват публично или да разпространяват религиозни материали. Правителството следва политика на търпимост спрямо чуждите религии и много рядко се намесва в тяхната дейност.

Дубай е древен град, известен със своите традиционни пазари (суки). Местата, които могат да се разгледат, са много, но сред най-популярните са Дворецът на шейха, музеят и Джумитра. Той е изпълнен с модерни небостъргачи като Емирските кули, които са 12-ата и 24-тата най-високи сгради в света. Интерес представлява и луксозният 7-звезден хотел Бурж Ал Араб, превърнал се в символ на града.
Тук се предлагат неповторими туристически атракции. Обзорната обиколка  ще ви предостави възможността да видите Евирейтс тауърс, бизнес хотел номер 1; Бурж Ал Араб- най-известната забележителност на Дубай; Джумейра - най-богатият негов район; най-старата част на града - Бастакия; 150-годишната крепост Фахиди; музея, който разкрива цялата история на това очарователно място.

А отидете ли на екскурзия в пустинята, ще се насладите на уникалното преживяване от изкачването и спускането с джип по стръмните пясъчни дюни. Вечерната разходка с камила ще ви достави радост заради красивия пустинен залез, а круизът с арабска галера по водите на залива Крик и съпроводен с романтична вечеря завинаги ще се запечата в сърцето и спомените ви.

Зимата е идеалното време за екскурзии в Дубай. Температурата на въздуха в зависимост от сезона е между 10 и 48 градуса. През зимните месеци тя много рядко пада до под 25. Тази на водата по плажовете варира от 20 градуса през зимата до 35 през лятото. Лятно време водата в басейните на хотелите се охлажда, а зимно се подгрява.