Аахен (Германия)

Аахен е град и известен спа център в провинция Северен Рейн-Вестфалия, Германия, разположен близо до границата с Белгия и Холандия и на 65 км западно от Кьолн. Град Аахен е най-западно разположеният град в Германия.

Аахен се споменава като кралско имение за първи път по време на управлението на Карл Велики. От римски времена водата от горещите извори на Аахен е била канализирана в бани, някои от които използват и до днес. В годината на коронацията си Карл Велики идва за първи път в Аахен и прекарва коледните празници там. Той харесва мястото и оттогава до края на живота си прекарва край изворите почти всяка зима. След смъртта му императорът е погребан в църквата, която построява на това място. През Средните векове Аахен остава град с регионално значение, зависещ силно от близостта си с Фландрия.

Макар и кралският дворец вече да не съществува, църквата, построена от Карл Велики остава една от големите атракции на града. Освен останките на своя създател, църквата пази и гробницата на император Ото ІІІ. Катедралата в Аахен е обявена за световно наследство от ЮНЕСКО.

Местният специалитет на Аахен е вид твърд сладък хляб, който се пече на големи, плоски парчета, наричани Пинтен. Той се подслажда със захар, а не с мед като джинджифиления хляб. Годишният международен конкурс за езда в Аахен – CHIO, се смята за един от най-престижните в света и може да бъде сравнен с Уимбълдън в тениса. Водата от горещите извори на Аахен в Aix-la-Chapelle съдържа значителна концентрация на обикновена сол, други содни соли и сяра. Аахенският технически университет, основан през 1870г. е център за технически изследвания от световна важност, особено в областите на електротехниката, механиката, компютърните науки и физиката. Клиниката на университета е най-голямата болница, помещавана в една сграда, в Европа. Около университета се е образувало градче от компютърни и софтуерни производители.

През ХVІІ век Аахен става място на исторически митове и започва да привлича търсещи лечение посетители. От това време чак до края на ХІХ век Аахен е сред градовете с най-високи нива на проституция в Европа. Документи за това могат да се прочетат в пътеводители от ХІХ век. По ирония на съдбата пациентите, които идват да се лекуват на изворите, са най-вече хора, страдащи от сифилис. През Втората световна война Аахен е почти напълно унищожен от бомбандировки и артилерия. Той е първият немски град, освободен от нацистка власт.

Специални благодарности на Веселина Веселинова за снимките от нейната екскурзия до Аахен!