Айфеловата кула в Париж

Символът на Париж и Франция, като цяло, конструкцията, която е посещавана от милиони туристи годишно, е Айфеловата кула. На френски се изговаря като Tour Eiffel, и представлява метална решетъчна кула. Разположена е на ключово място в столицата на Франция - Марсово поле. Айфеловата кула е една от най-известните конструкции в цял свят, спирка при всяка екскурзия.

Със своите 324 метра височина, Айфеловата кула е най-високото съоръжение в Париж, превърнато е в паметник на индустриалната култура, и най-посещавана срещу заплащане в цял свят. Ако искате да прекарате една романтична екскурзия в Париж непременно трябва да посетите и френският символ в лицето нз Айфеловата кула, да хапнете в някой от ресторантите, които са разположени на долните две нива на кулата, и от които се открива невероятна панорамна гледка към града и околностите. Ако искате да погледнете от върха ще трябва да вземете асансьор до там, докато до първите две нива може да се стигне по стълбища, които имат над 300 стъпала.

Кулата носи името на своя създател - Густав Айфел, който я е проектирал като входна арка на  Световното изложение през 1889 година. След това тя постепенно си печели славата като символ на френския гений, заради невероятната тогава височина, колкото 80-етажна сграда. До 1930 година Айфеловата кула държи първенството за най-висока конструкция. След тази година я измества небостъргача Крайслер Билдинг в Ню Йорк. И днес кулата е втора по височина във Франция след построения виадукт Мийо през 2004 година.