Амстердам - столицата на Холандия

Амстердам е столичния град на Холандия. Намира се в западна Холандия, по-точно в провинция Сверна Холандия.  Амстердам има 1.36 млн. души население, като се взимат предвид и предградията на столицата. Холандската столица е част от северната част на Рандстад, който пък е шестият по големина район-метрополис в цяла Европа с население от 6.7 милиона души.

Името на Амстердам идва от Амстелердам, което в превод буквално означава "бент на Амстел", която пък е реката, прекосяваща Амстердам.

В началото на своята история, градът е бил малко рибарско селище, което се развива в края на 12 век. И в резултат на последващият Нидерландски златен век, рибарското селище става развито в търговско отношение и едно от най-големите пристанища по целия свят. Тогава Амстердам е един от водещите центрове в световен мащаб в областта на финансите и търговията, както и на обработката на диаманти. През 19 и 20 век градът се разраства и се образуват множество нови квартали и предградия.

И до ден днешен Амстердам се слави като финансова и културна столица на Холандия, така че ако решите да посетите страната, като част от вашата екскурзия, в никакъв случай не пропускайте и столицата Амстердам. Седем от най-големите 500 компании в света имат седалища именно в Амстердам, сред които и  Филипс и Ай Ен Джи. А най-старата фондова борса е именно Амстердамската фондова борса в света и е разположена в самият център на града.  За туристите и всички, които искат да се забавляват до зори, забележителностите в Астердам няма да ги разочатоват. Тук е прочутият квартал на Червените фенери, историческите канали, Държавният музей, Музеят Ван Гог,  Ермитажът, къщата на Ане Франк и "кофишоповете". И всичките тези невероятни места, пълни с история и неподправено удоволствие, привличат всяка година над 3,66 милиона чуждестранни посетители.