Атина - част от гръцката митология

Атина, място за толкова много екскурзии, е столица и най-голям град на Гърция. В Древна Гърция той дълго време е бил най-важният град. За жалост през следващите векове красотата му помръква и той запада, като след 1833 година, когато официално е обявен за столица на Гърция, практически няма жители, но днес населението му е  3.7 млн. души. Понастоящем градът е от изключително голяма важност относно политическо, културно, икономическо и транспортно значение на гръцката държава. Гръцката столица е сред най-древните градове в света, като притежава писмена история на повече от 3400 години.

Градът носи името на богинята на победата и мъдростта Атина Палада. За една слънчева и екзотична екскурзия, но все пак близо до нашите ширини, Атина е чудесно решение. Тук може да се насладите на древната история, благодарение на такива забележителности като Акропола, Партенонът, чиито древни руини привличат като магнит годишно около 10 милиона туристи. За транспорт до Атина в много случаи е за предпочитане да изберете самолет, вместо личния си автомобил, защото иначе е твърде възможно да пътувате над 10 часа. Пък и градският транспорт, вкл. атинското метро, е отлично организиран и няма да имате проблеми на място.

В Атина може да посетите над 148 театри, стига да имате време. Градът има най-големият брой театри е световен мащаб, и включително древния Herodes Atticus Theater, където всяка година се провежда Атинският Фестивал от май до октомври. За почивка на море Атина и Гърция като цяло са една от предпочитаните дестинации в нашите ширини и на Балканският полуостров.