Базиликата Св. Петър във Ватикана – дом на Бога и изкуството

Базиликата Св. Петър във Ватикана е едно истинско произведение на изкуството, което всеки, даже да не вярва горещо в Бога, трябва да посети. Архитектурният гении струи от всяка една тухла, фреска или съоръжение. Това е едно от централните свещени места на римокатолическа църква, и не е случайно местоположението й, именно във Ватикана, домът на Папата. Площта й е огромна – 15 000 кв. м. и се счита за една от най-големите църкви. Базиликата Св. Петър носи името на Първоапостол Петър, чиито тленни останки са погребани именно тук.

През 2006 година Ватиканът е чествал 500 години от полагането на първия камък на катедралата Свети Петър.

Преди вековете катедралата и цялата базилика са се пристроявали наново. В самото начало тук са били градините на цирка на Нерон по време на господстването на Римската империя. През 324 година, Император Константин, първият римски император, приел християнството, строи първата базилика, и в нея за пръв път са пренесени мощите на Свети Петър. “От този камък ще съградя църквата си”, казва Христос и точно така става. Свети Петър /петър - камък/ става основите на Базиликата Свети Петър.

След XV век, се решава реконструкция изцяло на базиликата. Папа Юлий II има грандоманските видения, че ще успее да засенчи с творението си, всички езически църкви и дори и останалите християнски храмове по света. И успява. Базиликата Свети Петър днес е културното наследство на християнският свят. В нея са се изредили почти всички талантливи италиански архитекти. През Донато Браманте, Рафаел, Перуци и Сангало, та чак до Микеланджело. Фасадата и площадът са проектирани съответно от Карло Мадерно и Джавани Бернини. Общото работа по целият комплекс – базиликата, катедралата и внушителният площад, където да се събират всички вярващи, отнема много средства и време на църквата – началото е поставено през 1506 година, а през 1667 година е напълно завършен площадът пред Базиликата Св. Петър.

В Катедралата всеки вярващ може да види истински шедьоври – балдахинът на Бернини, на които стоят статуи на ангели, креслото на Св. Петър, над което сияе Светият дух. Също и Пиета – шедьовърът на Микеланджело, който той извайва само на 25 години, сложен в първата капела отдясно.

Множеството гробници на предишни папи и кралски персони, впечатляват с красотата и остротата на изсечените черти.

Няма как да пропуснем и безбройните фрески, нарисувани по свода и стените на катедралата и самата базилика Св. Петър – Сътворението на Адам, Възкресението на Христос са само част от творбите на великите. А барелефите съвсем завършват изисканата красота. За повече незабравими преживявания, ще трябва да си направите една екскурзия до Италия, и по-точно до Ватикана и неговата Базилика Св. Петър. Бъдете сигурни, че ще останете очаровани от начина, по който всичкото това изкуство струпано на едно място ще ви пренесе в друго, минало време.