Берн - швейцарска точност и шоколад :)

Красивата Швейцария си има още по-красива столица - Берн, намираща се в кантон и окръг със същото име. Швейцария е синоним на точност, заради известните швейцарски часовници, и разбира се на вкусния и невероятен швейцарски шоколад. Общо взето, ако решите да посетите Швейцария, и Берн по-специално, като част от вашата екскурзия, то това са двете неща, които задължително трябва да си донесете вкъщи.  

В района на Берн повечето жители говорят немски, който е вид регионален вариант на т. нар. "швейцарски немски". В кантона, живеят и доста френскоговорещи жители.

Един от най-известните швейцарци, който е оставил дълга следа в световната научна дейност, и открил не малко физични закони, е Алберт Айнщайн. Той е работил по своята Теория на относителността  като служител в патентната служба в Берн.

Самият град се намира в северозападната част на Швейцария. Берн се намира над река Аар, която е ляв приток на река Рейн. Като население, градът приютява около 128 041 души.

В неголямата столица на малка Швейцария може да видите много забележителности. На практика градът е заобиколен от тях. През 1983 година Берн влиза в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство.