Бран - замъкът на Дракула

Замъкът Бран е една историческа забележителност, която има и световноизвестен мистичен характер. Всички сме чували за Граф Дракула. И за Трансилвания. Именно замъкът Бран е бил неговият дом. Влад Цепеш, по-късно известен като Граф Дракула, е живял там през 12 век.

Това обаче не е съвсем така, според историческите бележки Влад Цепеш не е живял за постоянно там. Казват, че той е бил заключен за кратко в подземията на замъка по време на османското нашествие в Румъния. Но така или иначе в книгата на Брам Стокър “Дракула”, авторът описва действието именно в замъка Бран и неговият владетел, който тогава е бил владетел и на Влашко. И въпреки, че историята говори друго, много туристи, повлияни от вече вековната приказка за Граф Дракула, и тъмните романтично-кръвопийски деяния, всяка година посещават Трансилвания и Замъкът Бран, в търсене на нещо ново и различно като усещане.

Настоящият собственик на Замъкът Бран се радва на огромна посещаемост, и с радост предоставя културното наследство на областта на световната общественост.