Замъкът "Алхамбра" - част от 1001 нощи

Още един обект за вашата екскурзия до Испания. Замъкът "Алхамбра" е плод на арабския гений. Сгради и монументи в световен мащаб, част от тях днес красят и градове в Европа. Маврите са минали почти през цял свят, оставяйки частици от своята култура и архитектура. Доста сгради са взаимствали стила си именно от времето, когато мавърската експанзия е шествала по Европа. В Гранада, Испания има много свидетелства за това, тъй като Испания е била част от арабската империя. И съвсем в реда на нещата е някои от тях да станат културни забележителности, които да са посещавани от милиони туристи годишно.

Една такава забележителност е именно замъкът "Алхамбра", който се състои от четири основни части, всяка от тях, украсена със забележителни фрески и интериорни дизайни. От арабски името му се превежда като "пурпурен камък", вероятно заради червеникавата основа на стените и настилките в него. Това е един от най-романтичните замъци в цял свят, където милиони двойки идват, за да се полюбуват на красотата и уединението, въпреки огромното пространство.

Първоначално, като и всеки друг замък, той е бил построен като укрепление срещу набезите на европейските войски. С течение на времето се превръща в туристическа атракция.