Колизеумът в Рим, Италия - допир до миналото

Строежът на това невероятно архитектурно чудо на древната римска цивилизация е започнат от Веспасиан и завършен през 80-та год. от император Тит. Колизеумът е най-известният, просторен и посещаван амфитеатър от всички останали римски такива.

Колизеумът се намира в Рим, в близост до двореца на Нерон, който е строен след като Рим е бил опожарен през 64 година. Името си невероятният амфитеатър получава през VІІІ век, когато се намира в близост до Нероновия колос. Самата статуя по-късно е била реконструирана от наследниците на Нерон и е превърната в статуя на Сол, богът на Слънцето.

Тази невероятна постройка е направена така, че арената да може да се вижда чудесно дори от най-горните места. Самите места са били разделени според прослойката. Най-долу и близо до арената са сядали императорът и семейството му, благородници и сенатори, а най-горе са били най-бедните поданици на Рим. Дори в най-горната част на седалките е била изградена част, която е била специално за жени "от най-нисък клас". Факт е обаче, че днес всеки, който дойде на екскурзия в Рим и види Колизеума, се възхищава на невероятната изработка и величественото здание.