Разноликия Кипър

Остров Кипър е един от най-големите острови до Гърция. Той е самостоятелна държава и като такава разполага с държавно и административно управление. Към момента на острова живеят около 500 000 души. Република Кипър е разделена на две части – гръцка и турска, заради двете религии, които си съжителстват не винаги в мир и любов.

От гледна точка на туриста, Кипър е чудесно място за прекарване на почивката. Златните плажове предлагат кристално чисти води за плуване, ярко слънце и невероятна природа.

Кипър е островът, на който според легендите е излязла, родената от морска пяна богиня на любовта, Афродита.

Ако пък желаете да научите и нещо повече за историята – древна и настояща на Кипър, само трябва да се разходите из Никозия, Лимасол и другите градове, за да видите следите, които са оставили римляни, гърци, египтяни, османци, венецианци и много други народи. Кипър е една огромна събирателна и пазителка, насред Средиземно море на различните култури. Ако не бяха почти постоянните размирици в близкото минало, а дори сега, островът щеше да се изхранва само от туризъм.

Забележителностите, които може да посетите са замъкът на Пафос, разкопките на комплекс древни вили, Гробниците на Кралете, християнски базилики, древни езически храмове и много други.

Специални благодарности на Зоя Чолакова за снимките от Кипър!