Остров Делос, Гърция

Делос е остров в западната част на Егейско море, най-малкият от Цикладите. Дължината му е 4,5 км, а в най-широката си част е 1,3 км. Първите следи от обитаване на острова са от III хил. пр. Хр., а през VII в. пр. Хр. Делос вече е известен йонийски център заради религиозната си значимост. След време на спорове за надмощие Делос окончателно се обявява за свободен и независим в 314 г. пр. Хр.

В Древна Гърция остров Делос се считал за свещен, тъй като там, според митовете, Лето родила близнаците Артемида и Аполон. Съгласно мита, някога Делос бил плаващ остров, блуждаещ по морета, докато Зевс не заповядал на Посейдон да го застопори на едно място, за да може на него да се скрие и роди бременната Лето. Дълго време малкия град Делос се изхранвал с доходите от храма на Аполон, който имал култово значение в Гърция. Религиозната му роля бил толкова голяма, че след 426 пр. Хр. било забранено на него да се раждат и умират хора. По-късно станал крупен център на международна търговия и особено се прославил като най-големия в Средиземноморието пазар на роби. По сведения на Страбон, в пристанището на Делос ежедневно се купували и продавали десетки хиляди роби (да, въпреки демокрацията, в Древна Гърция са имали роби). Делос бил столица на Делоския съюз, който е основан 478-477 г. пр.н.е. На Делос се съхранявала хазната на съюза и там се провеждали срещите на съюзниците.

В наши дни на Делос няма постоянни обитатели. Островът е музей под открито небе, който в понеделник има почивен ден и островът е "затворен". Археолозите са успели досега да открият останките на три светилища на Аполон, храм на Артемида, храм на бог Тритон, храм на Хера, Тераса на лъвовете и други светилища.

 

През 1990 г. ЮНЕСКО вписва гръцкия остров Делос в списъка на световното наследство. Най-важните паметници в Делос са Агората на Компеталиастите, Храмът на делийците, Минойският извор, Терасата с лъвовете, Къщата на посейдониастите от Бейрут, Стойвадейонът, Театърът, Храмът на Изида, Храмът на Хера и Къщата на Дионис.

delos greece ekskurzii 1

delos greece ekskurzii 2

delos greece ekskurzii 3

delos greece ekskurzii 4

delos greece ekskurzii 5

delos greece ekskurzii 6