Дъблин - древна и нова история

Ирландия е невероятна страна с богата и очарователна история, която непременно трябва да посетите при някоя от вашите екскурзии. Тя е известна още и като Изумрудения остров, името й идва от невероятната красота на нейната природа. Столицата на страната, Дъблин, се намира точно в средата на източния пясъчен бряг на живописния Дъблински залив. Като град столицата Дъблин води първенството по големина, както и главно населено място на ирландското графство, което носи същото име.

Най-голямата забележителност на столицата на Ирландия вероятно е замъкът Дъблин, чието местоположение е в сърцето на старата част на Дъблин. Оригиналният му вид е запазен от неговата реставрация още през 18 век. Това, което го прави забележително произведение на средновековното строителство са съчетаните в едно няколко стила на строителство. Във вътрешността му може да разгледате различни апартаменти и зали, като например залата Сейн Парк или пък Тронната зала. В двореца се помещава и Библиотеката Честър Бийти. Това не е само библиотека обаче, тук е и музея на изкуствата на страната. Тук се помещава една от най-големите и забележителни колекции от редки книги, миниатюри, рисунки и ръкописи, които са събрани от Сър Алфред Честър Бийти. Музеят е домакин на международни изложби, които се радват на огромен интерес.

Друга главна забележителност на Дъблин, заради която си струва да отидете на екскурзия там, особено ако обичате старинни ръкописи, е колежът "Света Троица" и най-вече библиотеката, в която се намират и съхраняват над 200 000 антични текста. Тук се намира и е известната Библия от 9 в., позната като Книгата на Келтите. Не пропускайте да посетите и Музеят на Гинес (марката черна бира датира от 1759 г.). На територията на пивоварната се намира една от най-високите сгради в Дъблин , а на върха й е изграден удобен ресторант, където можете да се наслаждавате едновременно на чаша бира и на прекрасна гледка към целия град.