Будапеща

Да направим кратка разходка из Унгария или по-точно из нейната столица Будапеща. Този наистина красив европейски град е разположен на двата бряга на  Дунав, а площта му е над 550 кв. км. Създаден е от обединяването на два града – Буда и Пеща (1873), като Буда се намирал на десния, а Пеща – на левия бряг на реката, градът не отстъпва на Виена по своята красота. Тук живее почти 1/5 от населението на страната. Обиколката на унгарската столица ще остави дълбоки спомени в съзнанието ви. Забележителности има много, а атмосферата е уникална.

Будапеща, Унгария

Символът на Унгария е Унгарският парламент. Сградата е огромна – състои се от 691 стаи, 21 стълбища, 27 врати и 13 асансьора. Вътре и вън има общо 242 скулптури. Тук се пазят и кралските бижута. Това е една от най-старите законодателни сгради в Европа.

Унгарският парламент в Будапеща

Цитаделата е издигната на най-високата точка в Будапеща.

Цитаделата на Будапеща

Представлява военна крепост, в която може да се види изложба от восъчни фигури и предмети, както и фотоизложбата „Обсадата на Будапеща”. Един от основните площади тук е Площадът на героите. Той е разположен в съседство с градския парк и има огромно политическо и историческо значение. От едната му страна се намира Музеят на изящните изкуства, а от другата – Дворецът на изкуствата. Интересна забележителност е и старият паметник, строен в продължение на повече от 30 години и изобразяващ лидерите на седемте племена, основали Унгария.

FullSizeRender

IMG 2880

IMG 2948 2

Рибарският бастион на Будапеща представлява тераса със седем кули. Получил името си, след като през Средновековието група рибари го спасили от разруха. Гледката от бастиона спира дъха – виждат се Дунав, остров Магрет, част от град Пеща, както и хълмът Гелерт.

През 1015 година е построена църквата "Матиас". Сегашният си образ тя получава през XIV век, а през XIX-и е реставрирана. Намира се в областта на замъка на Буда. Легендата разказва, че една от стените й била съборена при мюсюлманска атака. Зад имало скрита скулптура на Дева Мария, която се явила на мюсюлманите преди традиционната им молитва. Тяхната вяра изчезнала и те избягали от града. По този начин светицата спасила както град Буда, така и самата църква.

IMG 6713

Първият мост в Будапеща е открит през 1849 година и е известен като верижен мост "Сечени". В миналото той е свързвал градовете Буда и Пеща, а днес е връзката между източната и западната част на унгарската столица. В единия му край е разположен площад "Рузвелт", а в другия – площад "Адам Кларк."

IMG_3103_2.jpg

Базиликата "Свети Стефан" е строена в продължение на 54 години и е посветена на първия унгарски крал – Стефан I. Тя има две камбанарии, едната от които е най-голямата в Унгария. Изгледът от купола е вълнуващ. До него можете да стигнете, като изкачите 364-те стъпала или с асансьор. В мощехранилището на базиликата се пази мумифицираната ръка на първия крал на страната. Замъкът Вайдахунят е разположен в градския парк на Будапеща и в него се намира Музеят на земеделието. Музеят на изящните изкуства пък е построен в новокласически стил. Съставен е от 6 части, посветени съответно на Египет, Античността, стара скулптура, стари картини, модерно изкуство и графична колекция. През 1802 година е открит Унгарският национален музей със 7 изложби, които изцяло описват историята на Унгария. Що се отнася до Музея на приложните изкуства на Будапеща, той е създаден през 1872-а. В него има 5 колекции, но те не са тематично разделени. Зоологическата и ботаническата градини със сигурност ще представляват интерес да природолюбителите - в тях са намерили място множество, застрашени от изчезване, растителни и животински видове. 

Освен историческите и културни забележителности в Будапеща ще откриете и най-големият търговско-развлекателен център в Централна Европа „Уестенд сити сентър.” Интересна атракция са корабите-ресторанти, плаващи по Дунав, които - едва ли е необходимо да казваме - са може би най-подходящото място за истинска романтична вечеря с любимия.

IMG 3365