Малта

МалтаМалта – пъпът на Средиземно море и най-малката страна членка на ЕС. Малта е архипелаг състоящ се от 3 островчета - Малта, Гозо и Комино. Намира се на юг от Сицилия (и Италия изобщо). Столицата на Малта е Валета. Населението на острова не надхвърля и 450 000 жители. Въпреки малкия си размер, Малта е древна цивилизация с отпечатъци от много култури. Островите са обитавани поне от 7400 години.
Островът е предимно скалист и нещо, което би изненадало много хора е, че почти няма дъжд. В Малта също така няма и постоянни реки. От време на време при силни валежи, което се случва предимно в зимните месеци се появяват временни малки реки, но за кратко. Все пак в Малта винаги е слънчево. За жалост, ако искате да отидете заради зеленината – ще ви разочаровам, почти няма такава. Тъй като по-голямата част от дърветата са били отрязани преди векове няма гори, а също така и планини. Това разбира се не означава, че Малта няма изключително красива природа. Затова ако някога сте се чудили къде се намира „Огигия“, островът от епическата поема на Омир „Одисея“ и пещерата, в която нимфата Калипсо държи в плен на любовта Одисей – на остров Гозо.

МалтаВ Малта двата официални езика са малтийски и английски. Малтийският език е комбинация между арабски, италиански и английски като се пише на латинската азбука. Обаче не се притеснявайте, всички говорят английски и бихте могли спокойно да се оправите.
Малта успява да стане независима чак през 1964 г. като се отскубва от управлението на Британската империя, а преди това е била завзета от Франция по времето на Наполеон, арабите, римляните и финикийците. Може би затова в Малта движението е в лявото платно и контактите са като в Англия, ако решите да отидете на почивка – вземете си адаптер.
В столицата Валета има 320 исторически сгради и е в списъка на ЮНЕСКО като най-гъсто населеното историческо място в Европа. Буквално е забележителност до забележителност. Също и най-гъсто населената страна.
Една от по-известните забележителности във Валета е римокатолическия храм Свети Йоан Кръстител.

Храната в Малта е сравнително евтина. За 10 евро може да се нахраните добре, бирата е 2.50 евро, а виното 5 евро. Островите са безопасни и престъпността е рядко срещана, но все пак не си оставяйте вещите без надзор.
Друг интересен факт, който няма да се хареса е, че има много хлебарки. Не казвам, че ще ги видите навсякъде, но местните са свикнали и не им прави впечатление.
Повечето магазини затварят около 18:00 до 20:00 вечерта. Както казах, Малта няма сезони, но внимавайте, защото слънцето е жестоко, но има и силен вятър, което увеличава опасността от слънчево изгаряне. Носете си задължително слънцезащитни продукти. През зимните месеци градусите падат до 17-18.
Малта, също така, е древна. На острова е открит най-старият мегалитен комплекс направен от човешки ръце през 3600 пр. Хр.


А ако си спомняте небезизвестният герой Попай моряка, който винаги ядеше спанак, за да е силен, ще се учудите като ви кажа, че през 1980 г. на остров Малта е построено селото Sweethaven като сет за игралния филм „Попай“ с Робин Уилямс. Селото е туристическа атракция и до днес.
Снимка от филма


Снимки от селото


Ако решите да дойдете в Малта – „Merhba ghall Malta„ което значи „Добре дошли в Малта“.