Финландия - снежната кралица на Европа

Финландия - разположение и карта

За повечето хора Финландия е известна най-вече като страната на Дядо Коледа, световно признатия композитор Ян Сибелиус, както и на някои от най-добрите състезатели във Формула 1. Тя обаче рядко оглавява списъка с мечтаните туристически дестинации на повечето любители на пътешествията. Но с днешната статия смятам да ви докажа, че всъщност тази непозната северна страна може да ви накара да се влюбите окончателно и безвъзвратно в нейната дива природа и богатата ѝ култура.

Финландия има сравнително голяма площ (338 424 кв. км.) и едва около 5 милиона население, по-голямата част от което е концентрирано в големите градове. Главни градове са столицата Хелзинки, Тампере, Турку, Оулу, Куопио, Пори. Така че територията ѝ е изпълнена с гъсти гори (над 65 % от площта са гори), девствени плажове, кристално чисти езера и впечатляващ архипелаг с буквално стотици хиляди малки островчета! Ако сте любители на природата, тук определено ще можете да се насладите на спиращи дъха гледки и ще ви се наложи честичко да се ощипвате, за да проверите дали не сънувате.

пейзаж от Финландия

Кратка история на Финландия

В продължение на цели 6 века страната е била под управлението на Швеция. Впоследствие Финландия минава под руска окупация от 1809 до 1917 г. Когато най-сетне успяват да извоюват своята независимост, финландците впрягат всичките си сили, за да доведат страната до завиден икономически растеж. През 70-те и 80-те години на ХХ век индустриализацията на Финландия отбелязва истински бум.

На пръв поглед тя може да ви се стори леко скучна и консервативна държава, но всъщност финландците са хора с изключително прогресивни и либерални разбирания. През 1906 г. Финландия става първата страна в света, която дава на жените пълни политически права - не само да гласуват, но и да се кандидатират за членове на парламента. И до ден днешен голяма част от министерските постове там често са заемани от жени. Освен това от 1988 г. лутеранската религия позволява на жените да бъдат пастори и да заемат ръководни постове в духовенството.

Впечатляващата природа на Финландия

Финландският климат е умерено-преходен, а в Лапландия, която заема около 1/4 от площта на страната е субполярен. През полярното лято в продължение на 73 дни Слънцето не залязва и от тук идва името на района - „Земя на белите нощи". През полярната зима, която продължава 51 денонощия, Слънцето изобщо не се показва.

В исторически аспект дървопреработвателната индустрия винаги е била един от най-развитите икономически сектори в страната - близо 70% от територията ѝ са покрити с гъсти гори. Любопитен факт е, че голяма част от тези гори всъщност са притежание на частни собственици и са основен източник на препитание за много финландски семейства. Но законите в страната са изключително строги и тези гори се експлоатират по възможно най-щадящия за природата начин. Във Финландия всички собственици са задължени да засаждат нови фиданки на мястото на всяко дърво, което отсичат.

Финландската природа е изключително благоприятна за развитието на ски туризъм. Любителите на къмпинга, скалното катерене и планинското ориентиране също ще се чувстват във свои води. В страната има закон, който позволява на хората свободно да се разхождат (пеша, с колело или ски, но не и с моторни превозни средства) из всяка гора, без значение дали тя е частна или държавна собственост. Можете спокойно да си наберете вкусни горски плодове или гъби, но за лов, риболов или палене на огън ще имате нужда от специално разрешително.

Изненада - Финландия (а не Канада) е държавата с най-много езера на своята територия - около 188 000 езера (с площ над 500 кв. м.) и хиляди километри плажна ивица - макар, че плажуването толкова на север е предизвикателство. Затова навсякъде е пълно с лодки под наем, както и симпатични дървени бунгала с гледка към водата, които също можете да наемете за почивка сред природата. Туристическите агенции организират страшно много такива екскурзии и круизи около островите. Най-голямото езеро във Финландия е Саймаа, разположено близо до границата с Русия в югоизточната част на страната. Площта му е ~4400 кв. км, т.е. то е близо десет пъти по-голямо от известното Охридско езеро.

бунгало под наем

Риболовният туризъм също е доста развит. Най-често се лови костур, треска, щука, писия, бяла риба, дъгова пъстърва, морска пъстърва и атлантическа сьомга. Всички рибари над 18 годишна възраст трябва задължително да разполагат с държавно разрешително, а с такова можете да се снабдите в местната поща. Освен това се изисква и още едно разрешение, издадено от местната управа (ако конкретното езеро е общинско) или от частния собственик, който го стопанисва. Обикновено можете да се уредите с такова в почти всеки туристически център. И не забравяйте, че най-висококачествените риболовни примамки Rapala се произвеждат именно във Финландия. Ако сте любители на риболова, посещението ви в тази прекрасна страна е перфектния повод да се поглезите с някои от тях.

риболов във Финландия

Любимата скандинавска сауна

Няма как да отидете във Финландия и да пропуснете да изпробвате традиционната за северните народи сауна. Тя е част от финландския начин на живот и дори си има свой собствен официален празник. Денят на сауната се празнува всяка година през втората неделя на Юни. Сауната е била популярна по тези земи още преди 2000 години и оттогава става неделима част от местния бит и култура. Стара финландска поговорка гласи: “Първо обзаведи сауната, а после къщата”. В далечното минало жените дори раждали в сауната. Освен това тя била ползвана и за място за опушване на месо.

финландска сауна

Семейната сауна по коледа също е неотменна традиция за много от местните жители. Обикновено тя се нагрява до около 70-110 C. Преди да влезете трябва да свалите дрехите си и да вземете душ. По традиция по време на сауната финландците обичат да се налагат по гърба с върбови клонки, наречени vihta. В повечето хотели сауните са електрически, но истинските традиционни сауни се нагряват с дърва.

Според статистиката във Финландия има над 1,6 милиона сауни - по една на всеки трима финландци. За северняците тя е необходимост, а не лукс. След горещата парна баня можете да скочите в езеро или басейн с ледено студена вода. Някои финландци дори стигат до там да пробиват дупки в леда и да влизат през тях, за да поплуват в замръзналата вода, или просто се търкалят голи в снега. Този ритуал се нарича avanto.

Традиционна финландска кухня

Типичното финландско меню изобилства от риба. Балтийската херинга е една от най-популярните и финландците умеят да я приготвят по хиляди различни начини: със сос от горчица, с копър, лук или чесън и т.н. Сьомгата и дъговата пъстърва също са много популярни - сервират се пушени, печени, пържени или на супа.

Деликатес, който не бива да пропускате е хайверът от рипус, бяла риба или михалица (атлантическа треска). Обикновено се сервира размесен с лук и сметана и намазан върху филийка черен хляб.

Финландците правят и много интересен ръжен хляб, който е с кръгла форма и дупка по средата. Има леко киселеещ вкус и е най-апетитен когато е прясно изваден от пещта. Но този хляб може да издържа с дни, дори седмици без да се разваля. Имат и голямо разнообразие от други хлябове, включително и картофен. Излишно е да споменавам, че покрай всички тези хлебни изделия финландците са отлични майстори на всякакви видове интересни сандвичи.

Най-често приготвяните меса са свинско, телешко и пилешко. Но във Финландия (и най-вече в северната провинция Лапландия) еленското месо е традиционен деликатес. Може да се намери в почти всеки изискан ресторант, заедно с месо от лос, дива патица, фазан, бяла яребица и заек.

Хелзинки е известен като градът с едни от най-добрите руски ресторанти в света, което никак не е изненадващо, предвид историята на Финландия и дългата руска окупация. В тях можете да намерите първокласен черен хайвер, кисели краставички с мед и сметана, ароматен борш, блини с гъбена салата, пиле по Киевски, пикантен телешки стек, агнешки котлети мариновани с лук и дори печено мечешко месо!

руски борш

Традиционните десерти са най-вече пайове, например пай от ревен или дива къпина.

Ако ви се отдаде възможност да присъствате на традиционен финландски Smorgasboard в никакъв случай не отказвайте! Това е техният еквивалент на шведска маса, прави се по време на официални празненства и обикновено съдържа такова разнообразие от топли и студени ястия, че свят ще ви се завие!

Екскурзия до Финландия - кое време от годината е най-подходящо?

Зимата във Финландия трае около 4 месеца в южната ѝ част и 6 месеца в северните провинции. Смята се, че течението Гълфстрийм затопля климата и спомага за това зимите там да са по-меки от тези в други държави, намиращи се в същите географски ширини. Но не се заблуждавайте - ако смятате да посетите Финландия през зимата, подгответе се за СЕРИОЗЕН СТУД! Шапката и шалът ще се превърнат в най-добрите ви приятели.

зима във Финландия

През лятото пък е времето на т.нар “бели нощи”, когато слънцето никога не залязва. Ако искате да се наспите нормално, задължително се уверете, че хотелската ви стая има достатъчно плътни завеси, които да не пропускат ярката светлина през нощта. Лятото е и сезонът, в който има сериозно нашествие на комари, заради многото езера. Така че не пропускайте да се запасите с всякакви репеленти. Обикновено през Юли градовете се изпразват, защото тогава е отпускарския сезон и магазините затварят по-рано. Носете си разнообразни дрехи, защото финландското лято е непредвидимо - понякога е топло, а понякога вали по цяла седмица.

лято във Финландия

По мое мнение есента е може би най-подходящото време за екскурзия до Финландия. Това е сезонът, в който листата на дърветата се обагрят в невероятни нюанси и природата на тази прекрасна и дива страна изглежда още по-впечатляващо. По това време ще можете да си наберете най-вкусните малини, боровинки и гъби, които някога сте яли. Въздухът е хладен, но толкова чист, че чак главата ви се замайва! Освен това есента е времето, когато се раздвижва и културния живот в страната. Музеите организират специални изложби, театрите представят нови пиеси, провеждат се страшно много концерти, а любителите на нощния живот също няма да останат разочаровани.

финландия през есента

Фестивали във Финландия

Финландците обичат фестивалите и в страната се организират много такива. Например световно известния оперен фестивал Savonlinna, който се провежда в двора на 500-годишен невероятно красив замък, намиращ се на брега на живописно езеро. Преживяването е направо приказно!

savonlinna

Джаз фестивалът Pori също е доста известен, а голяма част от изпълненията там са отворени безплатно за посетителите. Любителите на рок музиката пък се радват на известния рок фестивал - Ruisrock, който се провежда на остров Ruissalo.

Танци

Неочаквано, но факт - финландците обожават да танцуват! В по-големите градове има изобилие от нощни клубове с всякаква музика. Има и доста ресторанти, в които може да се танцува. На тези места обикновено свири малък оркестър, който изпълнява предимно стари хитове и евъргрийни. Тези местенца са изключително чаровни и с много приятна атмосфера. Мъжете могат свободно да канят непознати дами. Обикновено се танцуват по два танца, след което е прието кавалерът да изпрати дамата до мястото ѝ и да благодари за отделеното време. Ако видите надпис “Naistentanssit”, това означава “Дами канят”. В такива моменти не е прието мъжът да откаже танц, ако някоя дама го покани. Това би се приело за обидно и невъзпитано. През лятото се организират и много танци на открито, наречени Lavatanssit.

Алкохолни подвизи

Финландците обичат да се изтъкват като големи фенове на алкохола. Често по улиците можете да попаднете на силно интоксикирани хора, включително и тийнейджъри. В интерес на истината според статистиките консумацията на спиртни напитки във Финландия е под средната в Европа, така че едва ли биха успели да уплашат българския алкохолен гений. Противно на повечето представи финландците най-често пият бира. Местното пиво е доста добро, но почти навсякъде можете да намерите и разнообразие от вносни марки. Повод за национална гордост е и прочутата им водка Finlandia, както и Koskenkorva шнапс. Имат и много хубави ликьори от горски плодове и арктически боровинки.

Религията - в древността и в наши дни

Голяма част от музиката и изкуството във Финландия е вдъхновено от техния приказен епос Kalevala. Това е книга, съдържаща много древни легенди и предания за старите финландски богове и герои. Историите в тях се въртят най-вече около две враждуващи въображаеми кралства - Kalevala (добрите герои) и Pohjola (лошите). В нея можете да прочетете и за старите езически богове като Ilmarinen (бог на вятъра и бурите), Ahto (повелител на водата и рибата), Tapio (пазителят на гората) и Ukko (богът на дъжда и гръмотевиците). Книгата се продава почти във всяка книжарница и би била чудесен сувенир от екскурзията ви до Финландия.

В днешно време по-голямата част от населението са лутеранци, но има и значителен брой православни християни, в резултат на дългогодишната руска окупация. В столицата Хелзинки се намира и най-голямата православна църква в западна Европа. Като цяло този град е едно невероятно и много интересно място, изключително богато на културни забележителности. Съвсем скоро ще ви зарадваме и със специална статия, посветена на най-интересните от тях.

катедралата Успенски в Хелзинки

Придвижване из страната

Шофирането във Финландия е сравнително лесно и приятно, особено когато няма сняг. Пътищата са добре поддържани, а бензиностанциите се срещат сравнително често. Много от тях се намират в близост до езера или други живописни пейзажи, така че докато си почивате ще можете да щракнете и няколко красиви кадъра с фотоапарата. Ограниченията на скоростта са горе-долу като в България. Спазвайте добра дистанция с колите пред вас, защото по пътищата често изскачат елени. Ако това се случи и автомобилът отпред набие рязко спирачки, трябва да имате достатъчно време да отреагирате.

Железопътният транспорт в страната е доста добре развит. Пътуването с него е евтино и удобно. Обикновено можете да избирате между вагони първа и втора класа. Общественият транспорт също е много добре уреден. От туристическите информационни центрове можете да си купите всякакви билети, както и универсална карта, която ви позволява да се движите свободно по всички линии.

Мога още дълго да ви разказвам за любопитната финландска кухня, приказната Лапландия и модерната столица Хелзинки, но информацията е толкова обширна и интересна, че смятам да я обособя в няколко отделни тематични статии, които съвсем скоро също ще бъдат публикувани в сайта. Следете фейсбук страницата на ekskrzii.com, за да получавате известия за всички нови статии и пътеписи, които сме ви подготвили.

И ако всичко, прочетено до момента ви е убедило, че тази прекрасна северна страна си струва да се посети, то аз съм ви подбрала списък с няколко популярни думички и фрази, които ще са ви изключително полезни по време на пътуването ви във Финландия:

Да - Kyllӓ
Не - Ei
Моля - Olkaa hyvӓ
Благодаря - Kiitos
Помощ! - Apua!
Говорите ли английски? - Puhutko englantia?
Аз не говоря финландски. - En puhu suomea.
Къде се намира …………? - Missӓ on………….?
Колко струва това? - Paljonko tӓmӓ maksaa?
Вход - Sisӓӓnkӓynti
Изход - Uloskӓynti
Дамска тоалетна - Naistenhuone
Мъжка тоалетна - Miestenhuone
Хранителен магазин - Ruokakauppa
Телефон - Puhelin
Наздраве - Kippis

Текст: Ива Граматикова