Музей "Гугенхайм", Билбао

Съвременната инжинерна мисъл роди новите Седем чудеса на Новото време. Както в древността Пирамидите, Висящите градини и Родоския колос, са впечатлявали с размерите си за онова време, днес хилядолетия по-късно медиите направиха нова класация за съвременните световни чудеса. Сред тях почетно място заема Музей "Гугенхайм" в Билбао, Испания. Първото впечатление, което със сигурност ще получите още щом го погледнете безспорно е за една футористична сграда, пусната сред красив жилищен комплекс. Завършен е на 17 октомври 1997 година. И тогава наистина е стоял като някаква извънземна постройка сред индустриалния пейзаж на града.

Музей "Гугенхайм" е с корпус от титан и разчупени, извити форми, които го правят привлекателно място не само за любителите на изкуствата, но и на тези, които искат да се насладят на гледката и да се поразходят.

В миналото преди откриването на невероятния музей, Билбао е бил развит индустриален център, с развита химическа промишленост. Общо взето за един турист нищо интересно. Точно затова и потоците от туристе са се запътвали към Сан Себастиан, отколкото към мрачния и подтискащ Билбао. Но след като отваря врати това нововъведение за града, полека с годините цялостния облик на Билбао се изменя, за да се превърне в модерен и динамичен град, 13 години по-късно.

Дизайна на музей "Гугенхайм" е по проект на американеца Франк Кери, а властите в провинция Биская са отделили общо 150 милиона евро, за да превърнат дизайна американеца в реалност от титан и стъкло. За творбите в музея - тяхното набавяне и транспортиране са се погрижили редица американски фондации.

Едно модерно чудо на света, което определено си заслужава да се види.