Хелзинки - столица на екзотичната Финландия

Хелзинки е една от най-приятните и спокойни столици в Европа и голяма част от туристите, които ежегодно я посещават, могат с ръка на сърцето да потвърдят това. Заобиколена е от прохладно море и зелени гори. Общественият транспорт е много добре поддържан и удобен, нивото на престъпността е ниско, а културните събития са в изобилие. В близките до нея градове Espoo и Vantaa също има доста туристически забележителности и атракции. Въпреки че хората ги възприемат по-скоро като предградия на столицата, тези градове все още пазят статута си на отделни административни единици. Хелзинки се намира в провинцията Южна Финландия, област Уусимаа, на северния бряг на Финския залив. Общото население на града е 579 016 души, а на агломерацията, в която влизат също градовете Еспоо, Вантаа и Кауниайнен - над 1 300 000 души.

Хелзинки, столица на Финландия

 

Тук, както и в някои други  северни държави, денят и нощта през някои месеци от годината може да са постоянна величина. За жалост Финландия държи и първенството по депресии и самоубийства, за които учените намират обяснения именно в необикновеното за нас, европейците време – шест месеца ден, шест месеца нощ. През зимния сезон тук по-голямата част от денонощието е тъмна и мрачна. За сметка на това пък има изобилие от атракции, които да разгледате при вашата екскурзия до Хелзинки, сред които са впечатляващи катедрали, красиви музеи и разбира се вкусна храна! В тази статия ще разберете кои са туристическите забележителности, които за нищо не света не трябва да пропускате.

 

Катедралата в Хелзинки

 

Хелзинки е модерен град, но в него все още има запазени стари сгради с красива архитектура. Задължително си направете една разходка по Сенатския площад, който е решен в неокласически стил. Там има изключително красива катедрала, както и най-старата сграда в града - къщата Sederholm, където в момента се помещава Хелзинкският музей.

Temppeliaukio

Не е за изпускане и лутеранската църква Temppeliaukio, която има много причудлива и впечатляваща архитектура. Тя е вкопана в скала, стените ѝ представляват груби късове гранит и има много интересна медна покривна конструкция. В сутрешните часове на деня слънчевите лъчи се пречупват по уникален начин и осветяват олтара, който също е издялан от скала. Сградата има впечатляващо добра акустика и поради това често се използва и за провеждането на различни концерти.

Катедралата Успенски

Въпреки че лутеранството е преобладаващата религия във Финландия, православните християни също са доста, а в Хелзинки се намира и катедралата Успенски, която е най-голямата православна църква в Западна Европа. Тя е построена през 1868 г.

катедралата Успенски - Хелзинки 

Сградата на парламента също е доста красива. А в квартала Puu-Kӓpylӓ можете да се разходите из старинни дървени къщи, датиращи от 1920г.

Президентският дворец

Той също е много голяма и интересна сграда, с богата история. Когато Финландия е била под окупацията на Русия, дворецът е бил резиденция на руския император Николай I. По време на Първата Световна война пък сградата се е използвала за военна болница. Вътре в нея не се допускат туристи, но ако ви се отдаде възможност задължително се разходете наоколо, за да я видите поне отвън.

Квартал Eira

Eira е мъничък квартал в южната част на Хелзинки, който е много тих и спокоен. От него се разкриват прекрасни гледки към морето, има хубави паркове и градини, както и сгради с красива архитектура. Много приятно местенце за следобедна разходка, както и супер подходящо за заснемане на перфектния Инстаграм кадър.

Гарата

Ако пътувате с влак непременно се разходете из хелзинкската гара, която се смята за една от най-артистичните железопътни гари в света! По стените ѝ има красиви стенописи с пейзажи, разполага с внушителни колони и витражи, а външната архитектура на сградата също е много интересна. В чакалните има огромни фототапети със стари черно-бели снимки от гарата, както и удобни кожени диванчета, на които можете да изчакате вашия влак. Също така има и стъклени витрини, зад които са изложени миниатюрен макет на самата гара, който е много красив и детайлен, както и макети на стари локомотиви. А около гарата често се срещат улични музиканти, които още повече допринасят за артистичния ѝ дух.

 Гарата в Хелзинки

Железопътната гара в Хелзинки

 

Ateneum

Музеят на изкуството Ateneum е истински рай за любителите на културния туризъм. Всяка година той обогатява колекцията си с прекрасни творби на някои от най-известните финландски художници от 19 в. до днес. Магазинът за сувенири, който се намира в музея, също е много добре зареден и можете да си подарите страхотни спомени от посещението ви в Хелзинки. Ако обичате изкуството, не пропускайте да разгледате и музея Synebrichoff, музея на чуждестранното изкуство, както и музея Gallen-Kallela в Espoo.

Heureka

За по-любознателните туристи пък препоръчваме еднодневна екскурзия до научния център Heureka във Vantaa. Билетът е около 22 EUR, но пък ви осигурява целодневен достъп до всички изложби, планетариума, както и самия научен център. Планетариумът е един от най-добре оборудваните в цяла Европа. В него ще можете да разберете какво би било усещането да преминете през метеоритен дъжд, както и да се насладите на много други впечатляващи гледки. Изследователският център пък по изключително интересен и интерактивен начин успява да представи на посетителите запленяващия свят на науката. Мястото е страхотно, така че определено си оставете целия ден за престоя ви там, защото няма да искате да си тръгнете. Вътре има и “Научен Ресторант”, в който храната се поднася по супер интересен начин и е съпътствана с много любопитни научни факти.

Музеят на Urho Kekkonen

Бившата резиденция на президента Urho Kekkonen, който е оформил съдбата на следвоенна Финландия, сега е превърната в негов музей. Mястото е много красиво и интересно, особено ако се интересувате от история. Ще можете да разгледате отблизо и кабинета на този забележителен човек, както и изложба на различни ценни подаръци, които той е получавал от други президенти или чуждестранни делегации, по време на посещението им във Финландия. Обзавеждането на резиденцията е запазено точно както е било през периода 1956 - 1981 г. по време на неговото управление. В нея има изложени и прекрасни образци на финландското изкуство. Препоръчваме ви да направите обиколката с екскурзовод, защото само малка част от предметите имат табелки с разяснения каква е тяхната история и ако няма кой да ви разкаже, ще пропуснете доста любопитна информация. Ако разходката в музея на Urho Kekkonen ви се струва интересна, то обмислете и посещение в музея на барон Gustaf Mannerheim, който е бил маршал на Финландия от 1924 г., до смъртта си през 1951 г.

Музеят на открито Seurasaari

Това е нещо като нашия Етър. “Музеят” се намира на остров Seurasaari и показва бита на финландците в миналото, като демонстрира различни традиционни за тях занаяти. Ще видите също какви са били жилищата и фермите им, има дори старинна църква. Всички сгради и предмети на острова са автентични и са били постепенно пренасяни там от различни краища на Финландия. Има дори лодки, подобни на старите викингски кораби. Музеят разполага с общо 35 групи от сгради. Островът е свързан с града чрез мост, покрай който плуват красиви и грациозни лебеди. Така че можете да стигнете директно до музея с автобус № 24 на градския транспорт.

 seurasaari 991583 640

 

Suomenlinna

Suomenlinna е стара каменна крепост от 18-ти век. Тя е част от световното наследство на ЮНЕСКО, в качеството си на уникален монумент на военната архитектура. Крепостта е била под владение на три различни кралства - Швеция, Русия и Финландия. Тъй като тя е била построена на доста неравен и странен по форма клъстер от острови, нейната форма и архитектура е уникална. До Suomenlinna се стига с ферибот. Мястото е много интересно, има стари казарми, оръдия, корабостроителница, пивоварна, каменни тунели и още много други интригуващи неща за разглеждане. Преспокойно можете да прекарате цял ден там.

Suomenlinna ekskurzii


Монументът на Сибелиус

Ян Сибелиус е сред най-прочутите финландски композитори. Неговите произведения са изпълнявани в най-известните концертни зали по цял свят. Той е една от големите гордости на Финландия. Ян Сибелиус обичал да казва: “Не обръщайте внимание на това, което говорят критиците. Никъде по света няма издигнат паметник на някой критик”. За сметка на това пък в чест на Сибелиус в Хелзинки е построен внушителен монумент, който непременно трябва да посетите. Той е издигнат още през 1967 г. и е един от символите на столицата. Прилича на звукова вълна, изобразена чрез сноп органови тръби. Монументът се намира в красив парк, който също носи името на композитора: Сибелиус.

Монументът на Ян Сибелиус в Херлзинки

 

Ако не ви влече културният туризъм, а просто искате да се потопите в атмосферата на града или да си напазарувате нещо интересно, не се притеснявайте - в Хелзинки ще намерите много молове, както и магазини на най-известните световни модни брандове. А в районите на Punavuori, Eira и Tӧӧlӧ има изобилие от много чаровни малки магазинчета за всякакви интересни неща и сувенири.

В Хелзинки също така можете да се насладите на Небесна Сауна - в столицата има огромно виенско колело, чиито кабинки освен че осигуряват прекрасен изглед над целия град, са и напълно оборудвани за сауна. Казах ви, че за финландците сауната не е шега работа! Срещу “скромната” сума от 240 EUR за група от 4 човека, ще можете да си направите незабравима парна баня в небето.

 Виенското колело в Хелзинки

 

В Хелзинки не е евтино, но пък за около 10 до 20 Евро на човек можете да похапнете като царе, опитвайки традиционни за региона специалитети. Ако имате нужда да се сгреете с топла супа, веригата ресторанти Soppakeittiö е вашето място. Предлагат различни супи, в зависимост от сезона. Там можете да опитате неповторимо вкусна рибена чорба с миди, придружена с топъл местен хляб (ако вече сте прочели статията ни за Финландия ще знаете, че северняците са големи майстори на хлебните изделия).

 рибена чорба с миди

 

Ресторант Kappeli също е едно от култовите места в Хелзинки и се слави с вкусната си кухня. Този ресторант работи вече цели 140 години! Art Nouveau Cafe е още едно популярно и приятно местенце, където можете да хапнете и да се насладите на много интересен интериор.

Ако планирате пътуване до Финландия, то следните две статии също ще ви бъдат изключително полезни:

Финландия - снежната кралица на Европа;
Лапландия - домът на Дядо Коледа;

 

Текст: Ива Граматикова