Исландия

Република Исландия, наричана още „Страната на среднощното слънце” (защото през лятото е светло почти 24 часа в денонощието), е островна държава с площ от 103 125 кв. км. Тя е една от най-северните точки на Европа, изобилстваща от високи планини, ледници, гейзери и вулкани. Островът разполага и с много горещи минерални извори. Най-високият му връх е Кванадалсхнюкюр, където се намира и ледникът Ватнайокул (2119 м).През 2007 година остовът е обявен от ООН за "най-доброто място за живеене" в Европа.

Тук виреят красивите лупини и полярният мак. От  животинския свят можем да видим полярна лисица, полярен буревестник, както и срещащата се по крайбрежието тъпоклюна кайра.

В Исландия има 15 действащи вулкана, един от които е Лаки, включен в списъка на най-смъртоносните вулкани в света. Това е вулканична система, която съдържа 115 кратера. Изгригването от 1783 година отворило верига кратери - от тях се изляла лава, която покрила 600 кв.км, а в атмосферата били изхвърлени 120 милиона тона серен двуокис.  Лаки предизвикал редица от метеорологични аномалии - летните периоди станали по-горещи, а зимните - по-мразовити.

Известна туристическа дестинация е градчето Хверагерди, по-известно като „Градината на горещите извори.” То се намира само на няколко километра от столицата Рейкявик.