Ирландия

Ирландия, известна и като Ейре, е държава в Северозападна Европа. Заема около 5/6 от територията на остров Ирландия. Република Ирландия е официално „описание“ на държавата, а не нейното конституционно име. Площта е 70 831 км2, от които 69 414 км2 са суша и 1 417 км2 водна площ. Ирландия е сред най-богатите, развити и мирни държави в света и е с един от най-високите жизнени стандарти в света. Има качествена образователна система, а като истинска демократична държава предоставя пълна свобода на словото, политическа и икономическа свобода. Ирландия има развита и модерна икономика, главно сферата на услугите и високите технологии. Води политика на неутралитет и не е член на НАТО. Населението на Ирландия нараства най-бързо в Европа. Официалните езици в страната са ирландският и английският.

 

Първите известни следи на хора в Ирландия са от около 8000 година пр.н.е., когато носители на мезолитна култура се преселват от Великобритания и континентална Европа, вероятно по съществувал тогава сухоземен път. От тях са останали малко археологически находки, но потомците им и по-късните неолитни пришълци оставят значими паметници като гробниците от Нюгрейндж. След пристигането на Свети Патрик и други християнски мисионери в нач. на 5 век, християнството постепенно измества местните езически вярвания. Ирландия се превръща в център на религиозен живот, остава слабо засегната от политическия хаос на континента и играе важна роля в разпространението на християнството в Северна Европа. 1169 година поставя началото на повече от седемвековната пряка намеса в страната на норманите, а след това на англичаните. През 1613 година, чрез преразпределяне на избирателните райони в интерес на протестантите губят мнозинството си в Парламента на Ирландия. В края на века вече официално им е забранено да бъдат избирани. През 1801 година Парламентът е премахнат и Ирландия става част от новото Обединено кралство Великобритания и Ирландия. От 80-те години на 19 век Ирландската парламентарна партия започва политическа борба за получаване на автономия. Тя успява да постигне успех, но приетият през 1914 година закон е отменен със започването на Първата световна война. През 1922 година, след Ирландската война за независимост, 26 от 32-те графства на Ирландия се отделят от Обединеното кралство и образуват Ирландската свободна държава.

В Ирландия най-успешно и за първи в света е забранено пушенето на обществени места, включително в кръчмите. Бреговата линия на острова е сравнително плавна на изток, където Ирландско море го дели от Британия. На запад Атлантическият океан е изрязал множество заливи, полуострови и острови. Преобладава хълмистият терен с отделни ниски планини. Климатът е умерен морски, с влияние на океанското течение Гълфстрийм. Поради влиянието на Атлантическия океан, зимата е сравнително мека, а лятото прохладно. Природата е дарила Ирландия с богати торфени находища, а в регионалните води са открити солидни запаси от нефт и газ. По добив на цинк е на първо място в Европа. Някога обрасъл с дъбови и борови гори, сега изумруденият остров е зает от ливади, а горите покриват едва 9 % от площта му. Характерни са дивите цветя, между които е и символът на страната - детелината. На територията на Ирландия съжителстват както добре познати бозайници като лисица, глиган и елен, така и над 400 вида птици и множество водни животни. На острова няма змии.

Споменаването на Ирландия поражда у хората различни асоциации. Някои се сещат за черната бира "Гинес"и традиционните ирландси пъбове, други за Ирландската републиканска армия, трети за келтската музика и рок легендите U2.

Основно място за социални контакти е пъбът (ирландската кръчма), където се празнува всичко от новородено дете до посрещането на Нова година. Традиционната фолклорна музика и обръщането към традициите на миналото е интересно и възхитително явление, възприето от млади и стари. То се изразява в множество безплатни прояви, обикновено в пъбовете, където късно вечер хората показват уменията си в свирене, пеене и танци. Липсата на комерсиалност и непретенциозността на тези изяви ги правят ценно средство за комуникация и отдих.

Столица на страната е град Дъблин. Сред главните му забележителности е колежът "Света Троица" (Trinity College) и особено библиотеката, в която се съхраняват над 200 000 текста, един от които е известната Библия от IX в., позната като Книгата на Келите. Музеят на Гинес e едно от най-посещаваните туристически места в Дъблин, където посетителят може да научи историята на изобретяването, технологията и производството на тази световноизвестна марка бира датираща от 1759 г. Да опита нейния вкус в интересна обстановка на върха на една от най-високите сгради в този град, на теритoрията на бирената фабрика. В Дъблин е и "Джони-Фокс"- един от най-известните пъбове, с изглед към столицата и залива. Известен е с това, че е най-високо разположената кръчма в страната, с фолклорна музика 7 дни в седмицата.

Град Корк е вторият по големина страната. Разположен е при устието на река Лий. Има атмосферата на морски град. Едно от предградията му - островът (сега полуостров) Коф, е мястото, от където е тръгнал "Титаник" на фаталното си плаване. На десетина километра северно от града, вляво от главния път за Лимерик, е замъкът Бларни. Известен е със свещения камък, за който се говори, че придава красноречие на целуналите го. Това е особеноизпитание, тъй като самият камък е вграден във външната стена на замъка на 20 метра височина и целуването му е възможно при надвисване на границата на баланса на тялото.
Крайбрежната област на запад от Корк е с най-топлия климaт в Ирландия и привлича туристи от цял свят. Китни и достойни за посещение са градчета като Кинсейл, Клонакилти, Бантри. До градчето Гленгариф, само на неколкостотин метра от брега е острова-градина Гарниш.. Интересен е и нос Мизен хед, от където може да се наблюдава елегантният полет и ловуването на красивите морски птици ганети, бели с черни краища на крилете, бежова шия и изписани очи. В близост до острова често се виждат тюлени.

На северозапад от Дъблин, по пътя за третия по големина град на страната Лимерик, е Скалата на Кашел с останките на един от най-големите християнски центрове в Европа. Руините на манастира са пропити с векове от ирландската история. Кешел в превод означава Скалата на Кралете. Свързва се с кралете на Мюнстер и св. Патрик. Оцелелите до днес сгради са основно от 12 и 13 век. Това е един от най-забележителните паметници на келтското изкуство. Самият Лимерик е разположен по устието на река Шанон. Тя е най-голямата река на острова и е плавателна чак до границата със Северна Ирландия. Основни забележителности са замъка Крал Джон, катедралата св.Мария, а само на 15 минути с кола е летище Шанон. Почти век то е било традиционна спирка за самолетите пресичащи океана. На северозапад от Лимерик са скалните отвеси Мохер, издигащисе на стотина метра над брега, и каменната пустиня Бърън, характерна с рядката си флора и фауна. Срещат се и древни мегалитни гробници.

Скелигите са две малки островчета, а по-скоро скали, 11 мили от брега полуостров Кери. По-големият от тях, Скелиг-Майкъл, е бил обитаван в продължение на 300 години от 11 монаси, построили на това сурово място манастир. запазен в добро състояние до днес. Учудващо е как са преживявали без източник на топлина, без прясна вода и само с морска храна. Днес обитатели на острова са чудноватите морски птици пафини, които приличат на папагали, издават странни гърлени звуци и живеят в открито море шест месеца от годината. Съседният остров (Малък Скелиг) се обитава от една от най-големите колонии на ганети в света, които ловуват чрез стремглаво стрелкане във водата от голяма височина.
Пътят на гигантите е едно чудо на природата в северната част на страната на около 5км. от Бушмилс. В резултат на вулканично изригване са се образували хиляди колони с шестоъгълна форма.Те поразяват невероятната си равномерност и прецизност. Обяснението за бавното изстиване на магмата и кристализирането й в равномерни форми не успява да успокои недоумението на посетителя .

Аранските острови, с постоянно намаляващо население, представят в умален вид живота в неплодородните земи през миналите векове. Теглените от понита каруци все още са повече на брой от колите тук, а английски се говори само на малцината посетители. Векове наред местните хора са се адаптирали към суровите климатични условия, разработвайки система за самозадоволяване и оцеляване. Смесвали са пясък с водорасли върху скалите, създавайки по този начин плодородна почва за отглеждане на картофи и други зеленчуци. По същият начин са създали и пасища за овцете, даващи им вълна за ръчно плетените облекла. Всяко семейство на островите плете прочутите пуловери със своя собствена шарка. Целта е била да бъде разпознат евентуално удавилият се рибар, а това съвсем не е било рядкост. На островите се намира най-малката църква в света, която се отличава с ориентацията си север-юг, вместо изток-запад. Може да се види замъкът на О'Брайън от 14 век и древна мегалитна крепост с дебели до 4 м. стени. А ако времето е лошо, може просто да се поседи в някой пъб, защото какво впечатление за Ирландия ще добие човек, ако не усети атмосферата на тази типична за острова "институция".