Истанбул – перлата на Мраморно море

Най-големият град в Турция, световен мегаполис е Истанбул, който започва съществуването си през античността като гр. Византион, през 330 год. римският император Константин го избира за нова столица на Римската империя, след това на Източната Римска Империя (Византия), а е бил столица и на кратко съществувалата Латинска империя. От римско време градът е известен като Константинопол, след завладяването от турците получава името Истанбул, а славяните го наричат Цариград.

Това е един своеобразен културен кръстопът, който свързва два континента – Европа и Азия. Истанбул се намира на две морета – Мраморно на юг и Черно на север. Европейската и азиатска част са свързани с два големи моста над Босфора.

Невероятно мекият климат е просто идеален за една лятна екскурзия и препичане на плажовете на Мраморно море. Тук може да намерите прекрасни джамии и християнски църкви, което показва, че въпреки всичко двете религии са успели да намерят начин да съжителстват мирно, въпреки бурното минало по тези земи.

Истанбул е и модерен град, в който може да намерите всичко – от традиционни сувенири до дрехи и други продукти на световноизвестни дизайнери. И задължително опитайте турските сладкиши, с които южните ни съседи са се прочули в цяла Европа.

Идвайки на екскурзия до Истанбул обезателно трябва да видите поне част от забележителностите:

- Света София - църква, превърната в джамия след унищожаването на Византия от османските турци, днес музей
- Българската желязна църква „Свети Стефан“
- Топкапъ сарай - по време на Османската империя замъкът е бил резиденция на турските султани
- Капалъ чаршъ - известният покрит пазар
- Джамията Султан Ахмед - известната „Синята джамия“ в Истанбул
- Улица Истиклял - известен булевард
- Златният рог - залив на Босфора
- Кулата Галата - генуезка кула в квартал Галата
- Долмабахче сарай (дворец) - създаден като дворец за турския султан през 19 век, по-късно резиденция на Ататюрк, сега музей
- площад Таксим - известен площад
- Йеребатан сарнъджъ - подземен воден резервоар построен през 6 век, днес музей (там се съхранява прочутата каменна глава на горгоната Медуза)
- Къз Кулеси - кула, врязана в морето
- Кафене "Пиер Лоти"