Историческият Стокхолм, Швеция

Стокхолм е столицата на Швеция. Градът се нарежда на първо място по брой на населението в Швеция. Самият Стокхолм е община в лен Стокхолм, като във вътрешната част на града населението е 750 348 души, а с покрайнините и окръга стигат почти два милиона -  1 823 210 души.
В шведската столица се намира правителството и парламента. В града се намира и резиденцията на държавния глава, крал Карл XVI Густаф.

От историческа гледна точка, Стокхолм датира от 1252 година, поне в писмен вид, когато за пръв път се споменава градът като важна част от търговията на желязо от мините в Берислаген. Според преданията Стокхолм е бил построен от Ярл Биргер, като предназначението му е било да предпази Швеция от вражеските морски набези, както и да спре грабежите в градове като Сигтюна на езерото Меларен.
Стокхолм става столица на Швеция едва през 1419 година и оттогава впечатлява всеки един турист, тръгнал на екскурзия през страната, като с право носи титлата си на исторически град, наред с още 134 града в Швеция.