Градините Кьокенхоф - красотите на Стария континент

Близо до Лизе, Холандия, се намира местността Кьокенхоф (Keukenhof), където всяка година от април месец до май се провежда най-интересното и известно изложение на цветя в света.

В средните векове градините Кьокенхоф са били част от земите на замъка Тейлинген, в който живеела контесата на Холандия. В тези невероятни градини тогава тя е отглеждала подправки и билки. По-късно, едва през 1840 година, на озеленителна фирма е възложено да направят и парк, прилежащ към градините, върху площта от 320 дка. Паркът към градините Кьокенхоф е известен с това, че може да видите най-различни дървесни видове от цял свят, цветя, за които дори не сте и сънували, че може да виреят тук, както и подправки. Освен това има редица забележителности, като каскади, езера, водни канали, алеи и кътчета за отмора.

Днес богатството от видове, багри и аромати, на които може да се насладите в градините Кьокенхоф е просто невероятно и със сигурност не е за изпускане, особено, ако сте решили да си направите екскурзия до Холандия.

На площта на градините има няколко вида градини. Например Естествената градина, в която има храсти, сред които се срещат и многогодишни култивирани и диворастящи растения. В Историческата градина пък може да се насладите на всички стари видове лалета, билки и подправки, да се опияниете от аромата им и да съберете впечатления за цял един живот. По продължение на крайбрежната алея пък има над 150 вида дървета. А най-впечатляваща си остава алеята с храстовидните азалии. Цветовете им са разнообразни и може да се каже, че събира цялото семейство азалии. От бял, през нюансите на розовото, оранжево-червено и червено.Има градина само с лалета, както и естествена японска градина, която впечатлява със своя минимализъм и красота.