Киев - гордостта на Украйна

Град Киев е най-големият град в Украйна и нейна столица. Той е и административен център на Киевска област, въпреки, че не се включва в нея, но си е самостоятелна административна единица. Намира се при самото вливане на река Десна в река Днепър и също е едно от най-големите пристанища в Украйна. Към 2006 г. населението на Киев е 2 860 400 души.

Киев с гордост се нарежда сред най-древните градове в Източна Европа. Според свидетелства, основан е още през 5 век, като условна и точна се счита 482 година. Градът се развива неимоверно много, като в периода 8-9 век, той е търговско селище на северозападната граница на Хазарския хаганат. В края на 9 век попада под владичеството на варягите, които превръщат днешен Киев в център на своята държава, наречен Киевска Рус.  

Но разцветът на Киев не трае твърде дълго. Около XI век, страната на варягите е нападната от князете на Владимир. На 8 март 1169 Киев е сринат от Андрей Боголюбски, като безчинствата стигат до там, че са разграбени даже и църквите и манастирите. За дълго време, Киев губи своето значение за сметка на по-северни центрове като Владимир, Новгород и Москва.

Около век по-късно Киев отново бива превзет, този път от Бату хан и князете му стават васали на Монголската империя. През 1362 градът е присъединен към Великото Литовско княжество, а след образуването на Жечпосполита през 1569 става център на Кийовското войводство в рамките на Полша.

За истински световни богатства са признати изкуството и архитектурата на Киев. Едни от по-известните забележителности на столицата на Украйна са църквата Света София и известната с украинския бароков стил Свети Андрей, две църкви в центъра на града от 11 век, известни със своите катакомби, също така и кулите с камбаните и музейните колекции; църквата Свети Володимир от 19 век; близо до централната част се намира и Златната порта, конструкция, която датира от 1037. Известни са още и Киевската опера и Киевският младежки театър. Едно чудесно място за историческа екскурзия за всеки, който обича приказки за князе и стари времена.