Копенхаген - градът на Малката русалка

Столицата на Дания е Копенхаген и е столичен град на най-малката скандинавска държава от шест века. Копенхаген е един привлекателен, модерен, но в същото време уютен, запазил старинния си изглед, град, който го прави така чаровен и предпочитан за екскурзия. Своя дан в историческия изглед на града дават и църковните камбанарии, а единственото, което ни напомня, че все пак сме не в 16-ти, а в 21 век са няколкото модни сгради и хотела, издигащи се на фона на синьото небе. Копенхаген умело е съчетал съвременната визия и старинните сгради, навяващи спомени за старинни спомени, като принцеси пазени в непрестъпен замък, дълбок ров и страшен дракон. 

Какво може да видите в Копенхаген? Ако се колебаете с какво да започнете, може да тръгнете на вдъхновяваща разходка по крайбрежния булевард, и да си вземете чудно приготвена вечеря от SALT, който е модерен ресторант, но умело разположен в приземния етаж на бивш хамбар на възраст на над 200 години, който към настоящият момент е един от луксозните хотели в столицата.

Не може да подминете и площада Amalienborg, на който е разположен невероятния и сякаш изваян от чудни същества футуристичен остров с още по-впечатляващата сграда на операта, която се издига с пълен контраст през бляскавата вода от древния дворец Amalienborg, принадлежал някога на кралицата, като нейна зимна резиденция. Може да се изкачите и до църквата „Фредерикс", която още е известнс и като Мраморната църква и да се полюбувате на гледката на приказния град.

Може да се повозите на лодка в каналите около стария Копенхаген. Ще обиколите няколко забележителни туристически обекта, минавайки и покрай жилището на великият автор на приказки Ханс Кристиан Андерсен. Не забравяйте и статуята на неговата малка русалка от едноименната му приказка, която се е превърнала в символ на града. Припомнете си приказката за вечната, но невъзможна любов.

Ако искате да занесете нещо за спомен от това приказно място, може би вашето място е старата и оживена пешеходна улица „Stroget", която е и главната търговска артерия на града, където може да се разходите измежду базарите и бутиците и да откриете всичко - от вино до модни дрехи от световни дизайнери, както и лъскаво датско обзавеждане и разбира се датски порцелан. 

За край на вашата екскурзия, преди да отпътувате за вкъщи, е добре да се спрете до внушителния Музей на изкуствата, особено, ако сте почитател на изкуството. Още самият свод на сградата ще ви остави без дъх - внушителна сграда с още по-внушителна колекция. В сградата му може да се насладите на древни и съвременни културни паметници и картини - древни скулптури от Египет, Гърция и Рим ви наблюдават от стъкленици и ъгли. Освен това музеят е и хранилище на редица датски майстори от златната ера, както и на френски творци, като Моне и Мане. И накрая уморени от приятни емоции и красиви гледки, си починете в зимната градина на музея и похапнете от известните домашни торти, които се правят в самия музей и са още едно късче красота, въвличаща езикът, небцето и цялато ви обоняние в една любовна игра.