Крепост Круя, Албания

Крепостта Круя е една от най-важните крепости в Албания. Построена е на върха на скалист планински хребет на 30-на километра от столицата Тирана. Нейният периметър е 800 м, като стените й са подсилени с девет кули с различни форми. През XIII век в най-високата част на крепостта е бил построен замък. Една от кулите на добре запазения днес замък е служила и за часовникова кула. Замъкът има две основни порти от североизток, а трета води до укрепен вътрешен двор с водни извори.

През 879 г. крепостта Круя е била значим епископски и византийски център. През 1190 г. градът е седалище на княжеството Арбери. През XV век Круя, под лидерството на Скeндербег, става символ на съпротивата срещу турците. Крепостта остава единственото непревзето от османците място на Балканите и едва след смъртта на Скендербег защитниците й слагат оръжие.

Могат да бъдат проследени различни фази на строителство в обекта от ранното средновековие до XIX век. В крепостта е основан етнографски музей, който се помещава в типична къща от XVIII век. Националният музей на Скeндербег също се намира в замъка. До замъка e античеният град Албанополис. Днес крепостта е място за туристически посещения и източник на вдъхновение за албанците.