Лапландия - домът на Дядо Коледа

Туроператорите често наричат Лапландия Страната на среднощното слънце, заради “белите нощи” през лятото. Тогава слънцето никога не залязва напълно и през нощта е светло като ден. Тази северна провинция заема около една трета от цялата площ на Финландия, но има едва около 200 000 жители. Столицата (и единственият истински град) там е Rovaniemi.

Лапландия е заета предимно от обширни диви територии, покрити с гъсти гори, скалисти склонове, долини, реки и езера. През лятото тя е прекрасно място за практикуване на трекинг и други подобни спортове. Това е един от малкото останали райони в  света, където можеш да избягаш от всичко и истински да се слееш с природата. Но тя е и сурова северна територия, където лесно можеш да се изгубиш и никога повече да не бъдеш намерен, затова  ако ще излизате сред природата задължително се запасете с добри карти, компас, подходящо облекло и екипировка. Лятото е и сезонът, в който Лапландия е посещавана от много ентусиасти златотърсачи, които не губят надежда да попаднат на златни залежи. В лапландските магазини за бижута често можете да намерите такива, които са позлатени с местно злато, открито в региона.

В тази част от Финландия има над 200 000 елена (горе-долу колкото са и хората), затова ястията с еленско месо са преобладаващи в кухнята им. Месото е с наситен вкус и няма нужда от много подправки. То е доста здравословно, ниско на мазнини и богато на полезни съставки. Можете да го намерите навсякъде, приготвено по хиляди начини - пържоли, яхнии, сандвичи, кюфтета, бургери, дори в салати.

Северни елени в Лапландия

Aurora Borealis

През зимата в Лапландия е тъмно, мрачно и студено. За сметка на това пък през този сезон там пристигат най-много туристи. Това е времето, в което можете да се насладите на неземно красивото северно сияние Aurora Borealis. Това природно явление се появява средно в около 150 нощи от годината. Най-често може да се случи от 22 до 2 часа през нощта. Продължава от няколко минути, до цели часове и е може би едно от най-вълшебните неща, които ще имате възможност да видите през живота си. По време на престоя си в Лапландия можете да се абонирате за специална мобилна услуга, която ви изпраща СМС веднага щом се появи сиянието, за да можете веднага да излезете навън да го наблюдавате. Така ще си спестите чакането часов наред навън в снежната пустош.

Aurora Borealis - северното сияние

Коренните жители на Лапландия

Старото население на Лапландия се нарича Sami. Те си имат собствен език и предимно се изхранват чрез отглеждане на северни елени, риболов, земеделие и лесовъдство. Голяма част от приходите им идват и от туризъм, защото самитата имат много интересен фолклор и традиционни носии. Освен това са големи майстори в направата на сувенири от дърво, кости, еленови рога и кожа. Също така за туристите се организират возене с кучешки впряг и шейна. Във фермите за развъждане на елени често се провеждат фолклорни вечери с песни и танци, похапване на традиционни ястия, както и почерпка с тяхната специална напитка “Teepee”, която е подобна на бира. Самитата имат и един много специфичен начин пеене, наречен yoiking, който определено си заслужава да се чуе: https://www.youtube.com/watch?v=aPqKAuzo0tk

Домът на Дядо Коледа

Освен красивата природа и богатия фолклор, в Лапландия има още нещо, което привлича туристите целогодишно. Там, на около 8 км северно от центъра на Рованиеми, се намира едно местенце, където приказките и реалността се преплитат по неповторим начин и не е много сигурно къде започва едното и къде свършва другото. Лапландия е домът на самия Дядо Коледа! Той живее в мистериозна планина, наречена Korvatunturi. Но пък в Коледното селце близо до Rovaniemi се намира неговият “офис”, където можете да го видите по всяко време от годината. Дядо Коледа е много дружелюбен и говори отлично английски. Ако искате да му напишете писмо, адресът на Дядо Коледа е: Jolupukki, 96930 Napapiiri, Finland (Jolupukki на финландски означава Дядо Коледа). Досега той е получил над 15 милиона писма от различни дечица от всички краища на света. Всяка година в селото се провежда официална церемония по откриването на коледния сезон. Тази година тя ще се състои на 10-ти Ноември. Съпътствана е с концерти, празненства и още много други интересни мероприятия. Обстановката е наистина вълшебна, особено за най-малките пътешественици.

До селото на Дядо Коледа лесно можете да отидете с автобус или такси. Те тръгват на всеки кръгъл час от центъра на Рованиеми. Няма директен автобус от летището до селото, но пък разстоянието между двете точки с такси е само 4 км. През Коледното село минава и границата на Арктическия кръг - тя е ясно маркирана и можете дори да получите сертификат за това, че сте влизали в него.

Карта на Лапландия

Настаняване в Лапландия

В Рованиеми можете да намерите доста апартаменти и къщи за гости, включително и стъклени иглута, в които ще имате възможността пълноценно да се насладите на уникалната красота на северното сияние. Те разполагат с всички удобства, включително и сауна. Има дори такива с инсталирани джакузита навън в снега!

Снежна приказка

Ако сте любители на белотата и ледената красота на снега, то в Лапландия ще можете да му се насладите във всичките му форми. Финландският език има поне дузина думи, описващи различните видове сняг и в Рованиеми ще се сблъскате на живо с голяма част от тях (hanki, pyry, loska, puuteri, räntä, hile, viti, tuisku и още много, много други).

Ако обичате приключенията и не ви плаши студът, можете да се повозите в шейна с еленски впряг или хъскита. За децата има ледена пързалка с аниматори, облечени като снежни човеци. През лятото пък има рафтинг, плуване с кану, риболов, посещение на ферми за развъждане на елени и т.н.

впряг с хъскита в Лапландия

Кулинарни изкушения

А ако искате да опитате традиционни за Лапландия ястия посетете ресторант Kotahovi, който също се намира в селото на Дядо Коледа. Там можете да хапнете Лапландска салата с пушена сьомга, червени боровинки и прочутото лапландско скърцащо сирене. То се нарича така, заради смешния звук, който издава докато го дъвчете.  Има също супи от горски гъби или сьомга, свинско печено с билки и чесън, еленско месо с картофено пюре, чътни и кисели краставички или пък еленско с горски гъби, ечемик, лапландски кореноплодни и сос от розмарин. За десерт: пай с арктически боровинки.

лапландска салата с червени боровинки

Можете да се насладите и на още доста ресторанти с най-различни специалитети от финландската или чуждестранна кухня. През зимата има даже и снежен ресторант, в който стените са от лед и са украсени с впечатляващи ледени скулптури. Дори чашите за алкохолните шотове са направени от лед. Този ресторант по обясними причини работи само от Декември до Март. Интересът към него е толкова голям, че задължително трябва да си направите резервация предварително.

Забележителности в Лапландия

Офисът на Дядо Коледа се намира в центъра на селото и е отворен абсолютно всеки ден от 1992 г. насам! Там ще можете да надзърнете в приказния му свят и някои от неговите вълшебни изобретения. Например “Регулаторът на земното въртене” - с помощта на този магически уред Дядо Коледа успява да разнесе подаръците на децата само за една нощ! А пощенската станция е не по-малко интересна и приказна. Там можете да намерите уникално красиви коледни картички и марки. Ще имате възможност да поседнете на спокойствие, да напишете писма до любимите си хора и да ги изпратите с пощенско клеймо от арктическия кръг. Всички писма, пуснати през тази пощенска станция, се пазят и се изпращат малко преди Коледа, независимо по кое време на годината сте ги пуснали. А можете да си поръчате и писмо, написано лично от Дядо Коледа, което той ще изпрати на любимите ви хора точно преди празника.

В неговата къща пък има супер интересна изложба на различни коледни традиции от целия свят. Там също имате шанс да срещнете добрия старец, а усмихнатите му елфи да ви направят разкошни професионални снимки с него. Разходката из Къщата на Дядо Коледа е напълно безплатна. На втория етаж има магазин за сувенири.

Дядо Коледа

В селото има и изложба на моторни шейни, където можете да научите много неща за тези интересни превозни средства, както и животът в полярния кръг от 1960 г. до наши дни.

Магазините в селото са отворени всеки ден, включително и през уикенда. Можете да намерите всякакви интересни сувенири, изработени от еленски рога, арктическа бреза, еленска кожа и др. Има и магазинче за ръчно изработени лапландски ножове Marttiini, датиращо още от 1928 г. Тези ножове, наричани puukko, не само са практични, но въплъщават цялата красота и история на тези сурови северни територии.

Taigakoru пък е бижутериен магазин, в който можете да купите ръчно изработени златни и сребърни бижута, вдъхновени от природата и културата на Лапландия. Там ще намерите медальони, изобразяващи руни, северни елени, бели мечки, вълци, сови и т.н.

Посещението в страната на Дядо Коледа е приказно изживяване, което ще помните цял живот. Това е прекрасно местенце, както за семейни екскурзии, така и за хора, които все още не са изгубили детското в себе си. Ако имате възможност да го посетите, в никакъв случай не я изпускайте!

Текст: Ива Граматикова