Лисабон - Португалската столица

Лисабон, невероятната столица на Португалия, седяща върху седем хълма гледащи към голямата река Тежу, често бъркана от туристите като Атлантическия океан. Лисабон се намира при вливането на реката Тежу, която минава през целият град, в Атлантическия океан. 

Да посетиш Лисабон е като да отидеш в друг свят. Катериш се нагоре и слизаш надолу, опитвайки се да намериш допирни точки със собственото си родно място, но трудно би могъл да го направиш. Лисабон е един културен полъх, микс от народи, храни и усещания. Сякаш местните живеят в една приказка, мислиш си докато ги наблюдаваш. Може би се дължи на постоянното слънце, палмовите дървета или вкусната прясна храна. Те са усмихнати и приветливи. Португалците също така са огромни футболни запалянковци, узнах, запознавайки се с млад мъж, който се казваше Зинадин, кръстен от баща си на великия футболист Зинадин Зидан. Разбира се мъжът също беше футболист с надеждата някой ден да пробие. Не разбирам от футбол, но му пожелах късмет и му подарих два хартиени лева за спомен.

Освен футбол, музиката заема специално място в сърцата на португалците. Фадо е популярен музикален стил с „остри“ лирични слова и акустична китара. В столицата музика се чува навсякъде. А през лятото Лисабон е претъпкан с туристи, постоянно смесващи се с местните и стане ли вечер „Байро Алто“ – нощният квартал се запълва с глъчка, баровете се отварят и всички плъзват навсякъде. Можеш да ги видиш на улиците, пушейки цигара, ентузиазирано разговаряйки един с друг или отпивайки от поредната сангрия. ( традиционна напитка с вино и нарязани парчета плод, пораскови или ябълки). Португалците определено обичат да се забавляват. Обичат живата музика и ежемесечно в Лисабон се провеждат фестивали и концерти. Лисабон никога не спи. И наркотиците са легални. Естествено не ви карам да хукнете към Португалия с идеята да опитате от всичко. Много е вероятно и да ви излъжат и да не получите това, което очаквате.

Когато се разхождате по улиците на Лисабон и се чудете къде да седнете за обяд, ви препоръчвам да избягвате ресторантите, които крещят „елате, туристи“. Освен, че са много скъпи, се съмнявам, че ще успеете да се насладите напълно на португалската кухня. Отидете в малките заведения, в които се хранят местните. Навсякъде може да опитате пресни морски дарове и риба. Тяхната гордост се нарича бакалао или риба треска, която се готви по разнообразни начини. Също така ще видите на масата най-често купичка с маслини, пресен хляб и пастет или някакво друго предястие. Не си мислите обаче, че е безплатно. Накрая, когато дойде сметката ще трябва да платите, ако сте яли, но задължително опитайте. Ако сте фенове и на индийската храна, има чудесни индийски ресторанти, в които може да пробвате вкусна самоса и чикън масала. Навсякъде има и дюнер кебап, но не слагат картофи в дюнера. Ще трябва да си поръчате отделно.
След като се нахраните можете спокойно да разгледате забележителностите в Лисабон. Като се започне от самото метро. Лисабонското метро е огромно. С четири линии- синя линия, жълта линия, зелена линия и червена линия. Всяка станция пращи от своя собствена индивидуалност от модерни стенни картини до цитати на Сократ и красиви статуи.

Аз не съм атинец или грък. Аз съм гражданин на света.
Сократ

Едно от най-красивите места за посещение е замъкът „Сао Жорж“, в който освен, че може да се насладите на архитектурата от 11 век, можете също и да гледате през „камера обскура“ специална система за наблюдение от 360 градуса с детайлен изглед на града в реално време.

В двореца се разхождат семейство пауни, които са също атракция.

Ако обаче искате да седнете някъде и да си починете, ви предлагам да се отправите към някой от 30-те „мирадори“ (гледни точки) в Лисабон. Те са разположени на най-високите хълмове и може да видите целия град. Един от най-красивите е „Мiradouro de Santa Luzia“.

Ако сте религиозни може да посетите с корабче по река Тежу и статуята на „Христос, Царят“ . Тя е 82 метра и Христос на нея е разпънал ръце, сякаш благославя Лисабон. Има и платформа с асансьор в основата на статуята, откъдето отново може да наблюдавате забележителностите на столицата на Португалия.

Плажове в Лисабон няма, но само на 30 км се намира курортният град Кашкайш, разположен на брега на Атлантическия океан.
Ако решите да посетите Португалия, обещавам ви спиращи дъха преживявания, красиви гледки, изумителна храна и много нови приключения. И не забравяйте да си вземете връхни дрехи, става хладно през нощта.

Малко история - самата столица Лисабон е основана като финикийска или гръцка колония, а след идването на Рим в тази част на Европа, Лисабон влиза в провинция Лузитания. През 711 година пада под владичеството и на маврите и отново, възвърнат от Афонсу Енрикеш през 1147 година, който се счита за първият крал на Португалия, дотогава подмятана от една цивилизация на друга. През 1260 година Лисабон вече е столица на новата стара страна, както и най-голям град в Португалия - над половин милион жители (с околностите - почти 3 млн). 30 години по-късно отваря врати и Лисабонският университет.