Лондон

Лондон е една от най-известните столици в световен мащаб. Това е столицата на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, и като световен метрополис на територията на Европейският съюз заема челното място. В световен мащаб Лондон, наравно с градове като Ню Йорк, Париж и Токио, е четвъртият по важност и значение град. Населението на английската столица е 7 556 900 души към 2008 година.

Река Темза пресича Лондон, като тя е основна пътна артерия за града, а над нея има построени редица красиви и не чак толкова многофункционални мостове. Най-известният мост, който извисява желязното си тяло над реката, е Тауър Бридж (Tower Bridge), строен през 19-ти век в близост до крепостта Тауър (Tower of London, „Лондонска кула“), откъдето е получил и името си. Край Темза са разположени по-модерните съоръжения, като „Окото на Лондон“ (London Eye) — най-голямото виенско колело на Старият континент, със своите 137 метра височина, както и покритата зала Millenium Dome, които бяха издигнати наскоро, в чест на настъпването на третото хилядолетие. През 2008 Millenium Dome е превърната в развлекателен център The O2.

За да е вашата екскурзия в кралският град пълноценна, трябва да посетите някои от най-големите забележителности на Лондон. А те са много - зданието на Парламента с най-прочутата часовникова кула Биг Бен, Уестминстърското абатство, където са се извършвали и продължават да се извършват коронациите, сватбите и погребенията на кралското семейство, Бъкингамският дворец - резиденцията на кралското семейство, Катедралата Сейнт Пол, и да не забравяме и площадите Трафалгар и Пикадили съркъс. Няма как да не споменем и музеят с восъчни фигури на Мадам Тюсо, където може да се насладите на най-успешните копия на звезди и исторически фигури. Също така Британският музей и Природоисторическият музей, който включва в себе си цели 4 зони.

За шопинг маниаците е конструирана най-голямата търговска улица в Лондон, а именно Оксфорд стрийт (Oxford street), която обаче рядко се посещава от местното население.