Мадрид - столицата на Испания

Столицата на топлата и гостоприемна Испания е Мадрѝд. Населението на столицата по последни данни е около 3 230 000 души, а на градската агломерация — около 5 960 000 души. По брой на население, Мадрид е на трето място в Европейският съюз, като преди него са Лондон и Берлин.

Столицата Мадрид е най-големия град в Испания. Общата му територия е около 607 км², като е разположен на 667 м средна надморска височина. Благодарение на това, градът е  втората най-висока столица в Европа след Андора Ла Веля, която се намира на 1409 м.

За една топла екскурзия, в стил Дон Кихот, това е вашият град. Хората тук са гостоприемни, и приличат малко на българите по темперамент, което е хубаво, ако все пак не ви се отдалечава от дома, но пък и искате да видите нови и интересни места.

Мадрид е главен център на едноименния автономен регион, който се намира сърцето на страната между регионите Кастилия и Леон и Кастилия-Ла Манча. Мадрид също така е и основният културен център на страната, на територията, на който може да се насладите на великолепни средновековни замъци, фонтани, паркове и повече от 100 музея, в това число и небеизвестните Прадо, Център на изкуствата Кралица София и Музея Тюсен-Борнемиса. Има и много църкви, като най-красивата от тях е новата катедрала Нуестра Сеньора де Алмудена.