Малта - африканска частица в Европа

Република Малта е малка островна държава, която е разположена върху самостоятелен архипелаг в самият център на Средиземно море, намираща се също на юг от Италия, което я прави подходяща за екскурзия и почивка, заради своя средиземноморски климат. Освен Италия, около нея на изток се намира Тунис, и Либия на юг. Финикийците са били първите, които са открили архипелага, на който в момента се намира Малта, той е бил със стратегическо значение по отношение на търговия и търговски пътища. След финикийците тук се заселват поред римляни, византийци, Арабският халифат,  Арагон, норманите, Малтийският орден, Франция и Великобритания, като целта на всяка една империя през развитието на човешката цивилизация е било да се намерят добри пристанища в тази част на Средиземноморието и съответно да може да се контролира самото Средиземно море.

Макар, че от географска гледна точка Република Малта и останалите острови от архипелага да са част от африканския континент, то по отношение на култура и история, те принадлежат на Европа. Малта става част от ЕС през 2004 година, като става най-малката страна-членка на ЕС. Официалният пък език на републиката - малтийският, е единственият семитски език, който е официален за страна от Европа, а столицата на Малта е град Валета.

Богатата история на Малта и нейната смесена принадлежност, както и средиземноморския климат, за който вече споменахме, я правят така привлекателна за голяма част от европейските туристи. Малката държава основно се издържа от туризъм, който е развит до такава степен, че успешно може да се мери с най-големите морски туристически дестинации. Тук от всяка една уличка историята сякаш ви говори на различни езици, от различни времена.