Метеора, Гърция

Метеора  е местност в Гърция, в която се намира група от 7 действащи манастира, построени на върховете на труднодостъпни остри скали, приличащи на игли. Те се извисяват  на 400 метра  височина над Тесалийската равнина, централна Гърция, на 70 километра западно от Лариса. От седемте манастира отворени за посетители са шест.

http://www.youtube.com/watch?v=mnbEoXaM3MU&

Острите игли на Метеора се издигат в североизточната част на плодородната Тесалийска равнина в полите на планинския масив Пинд. Има доста теории за геоложкия произход на тези каменни образувания и най-вероятната е, че  преди около 60 милиона години, по време на Терциера,  днешната Тесалийска равнина е била дъно на обширно езеро, оградено с планини. Многобройни потоци са се вливали в езерото и са отлагали наносен материал по склоновете му. След гигантски катаклизъм водите му са се оттекли в морето. Потоците отмили по-меките наноси и формирали скалите на Метеора. Действително, на пръв поглед монолитните формации са изградени от плътно споени обли речни камъни с всевъзможни размери.

През 11 век вещерите на Метеора били заселени от християнски отшелници. В края на 14 век, по време на османското нашествие, гръцките монаси построили манастири по върховете на естествените скални укрепления. До тях се стигало с помощта на въжени мостове, подвижни стълби и стъпала, вдълбани в камъка. В района са съществували двадесет и четири манастира. Днес са останали само седем действащи, но единият е закрит за посещения на туристи. Метеора е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

Метеора е разположена на 240 км югозападно от Солун на пътя Солун-Катерини-Лариса-Трикала-Панагия. В непосредствена близост до нея се намират селищата Каламбака и Кастраки. Те се използват като изходни точки за туристически обиколки в района. В тях има множество хотели и квартири под наем, както и няколко къмпинга. В манастирите е забранено да се влиза с къси панталони, а жените трябва да са с дълги поли и покрити рамене (за тази цел се раздават дрехи и шалове за временно ползване). Позволено е да се снима. За вход се заплаща такса от две евро. Всеки манастир има специфично работно време и за обиколката им е добре да се предвидят часовете преди обяд. Климатът на района е сух и горещ, препоръчително е да се носи вода, шапка и подходящи обувки. Освен като духовно и религиозно средище, Метеора е известна и с многобройните катерачни турове, прокарани по отвесните стени.

Публикуваме снимките с любезното съдействие на Адриана Георгиева.