Минск - столицата на Беларус

Град Минск е столичният град на бившата съветска република Беларус, както и седалище на Общността на независимите държави. Освен това е и важен административен център на Минска област, но без да влиза в нея самата. Има ранг на отделна административна област. Населението на Минск по последно преброяване е около 1 800 000 души.

Минск може да се похвали с богата история, простираща се назад в древните дни, като първото официално споменаване на градът е през далечната 1067 година. Често през неговата история той е бил опожаряван напълно и разрушаван от завоеватели, за да се въздигне отново от пепелта, като митичната птица феникс, с която много често е сравняван.

Днес, Минск е модерен град и голям индурстриален и културен център на своята страна, намиращ се на 256 км2 от двата бряга на река Свислоч. Дели се на 9 градски района, като включва и урбанизираното селище Сокол. Притежава собствен герб и химн.

Именно в столицата на Беларус се намират и парламентът и правителството на държавата. Минск е и важен транспортен пътен възел, тъй като е на стратегически кръстопът.

Има полека развиваща се индустрия, наука и научни центрове, транспорт, управа и финанси. От индустриална гледна точка тук са развити такива индустрии като машиностроене, електроника, текстил, строителство, хранителна промишленост и др. Има 34 висши образувателни учреждения, 28 специализирани професионални училища.

Ако решите да го посетите като турист и да си изкарате културна екскурзия, непременно трябва да посетите най-големите забележителности на Минск, или поне част от тях, а именно:

  • 16 музея, които включват Националния музей на изкуствата, Музея на изкуствата и културата на Беларус;
  • 11 театъра, някои от тях са Националният театър за опера и балет, Белоруският академичен театър;
  • 20 кина и
  • 139 библиотеки.