Чудесата на света - Кремъл, Москва

Кремъл в Москва е част от руската история. Храмът, който се намира на площада, носи неофициалното име Свети Басилий Блажени, но официалното име, под което го знаят поколения наред е именно Кремъл. В самото начало, когато е построен през 1561 година се наричал Света Троица и там е бил погребан любимият на русите светец Василий Блажени. Кремъл /Покров Богородичен или Василий Блажени/ е построен по поръчка на цар Иван Грозни, след победата на Русия над Казанското ханство. То е било част от империята на бившата Златна орда на монглите.

Самият светец Василий Блажени е имал дарбата да пророкува, като още на 16 години е отдал духът и тялото си на Бога, и се е подложил на жестоки лишения. Със своите предсказания той се прочул из цяла Русия, дори Иван Грозни го тачел и се знаело, че го посещавал макар и тайно. Години след като бил погребан, през 1588 година, се прочуло, че на неговият гроб ставали чудеса, ето защо царят обявил 2 август за ден на чудотвореца Василий.

Според легендата самият Василий е събирал пари за бъдещият храм, които малко преди смъртта си е дарил на цар Иван Грозни. Днес гробът му се намира в една от деветте кули на Кремъл, като е бил преместен през 1588 година.

Архитектът на Кремъл е вложил дълбок религиозен символизъм при изграждането на храма. Това е било идеята за новият Йерусалим - Небесното Царство, което е описано в Откровенията на Йоан.  Осемте кули са около една централна, като образуват по този начин звезда с осем върха. Числото 8  в християнството /а и не само/, носи дълбок религиозен смисъл. Осмия ден, след сътворението на света в седем дни, символизира вечността.