Монако

Известното в цял свят, заради своите игрални зали, княжество Монако или още известно само като Монако, е втората най-малка държава в Западна Европа. В действителност Монако е град-държава. По вид управление, тя е конституционна монархия, която се управлява от княз. Намира се на твърде привлекателно място от туристическа гледна точка -  на френската ривиера между Средиземно море и Франция. Княжеството е едно от петте европейски микродържави, намиращи се на Стария континент и е най-гъсто населената държава. Общото население на Монако е 32 410 души на площ от 1.95 кв. км.

Първата такава държава в държавата, независима и със собствено управление е Ватикана. Монако се намира на 18 км североизточно от Ница. От три страни е обградено от Франция, Италия, а останалата от Средиземно море. Най-високата точка на княжеството е 163 м при южния склон на връх Ангел, който е висок 1109 м. Малката държава няма никакви природни ресурси.

От административна гледна точка е разделена на 4 части: Монако-столица - старата част на града, която се намира на скалист нос, разпростиращ се навътре в Средиземно море; Ла Кондамин - територията около пристанището; Монте Карло - основната жилищна и курортна област; и Фонтвиеле - наскоро застроена площ до морето.

Жителите на Монако се радват на субтропичен климат, типичен за Средиземноморието, с мека и дъждовна и горещо и сухо лято, което прави страната чудесна дестинация за почивка и туризъм. Ако сте решили да отидете на екскурзия на различно място, Монако е това, което ще ви пасне – живописни плажове и забавления до насита.