Град Мостар, Херцеговина

Мостар е политически, финансов, религиозен и културен център на Херцеговско-Неретвански кантон, както и неофициална столица на област Херцеговина. Градът се намира на 60 км от Адриатическо море и е разположен в долината на река Неретва, заключен между планините Вележа, Хума и Чабуле, които са част от масива на най-обширната планинска верига на Балканския полуостров - Динарите.

Историческият град на Мостар е разположен в дълбоката долина на река Неретва. Той е прочут със своите стари османски къщи и със стария си мост, от който произлиза и името на града. Мостът е бил построен през ХVІ  век и изграждането му продължава цели 9 години. Вярва се, че по това време Старият мост е бил най-големият с такава арка в света. Той се охранявал от две кули: кулата Хелебия и кулата Тара. Наричали ги ”Пазителите на моста” или мостари на местен език. Малко се знае за самото строителство на моста. А някои легенди сочат за негов строител Мимар Хайрудин. Градът се е развивал около Стария мост на махали, които се групирали около занаятчийската част на чаршията – търговската улица. Някои от най-значимите сгради са построени в периода между XV и XIX век.

Именно тук се намира и единствената сграда на великия архитект Синан в Босна и Херцеговина – джамията Карадьож Бег. Според надписите тя е издигната през 1557-58 година. Джамията е една от малкото в Югоизточна Европа със запазени оригинални стенописи. През 1993 г. по-голяма част от историческия град и Стария мост, проектиран от известния архитект Синан, са разрушени. Днес Старият мост и много от сградите в Стария град са възстановени или изградени наново с приноса на международен комитет, сформиран от ЮНЕСКО. Районът около моста, с типичните особености на предислямска, източноислямска, средиземноморска и западноевропейска архитектура са изключителен пример за град с много култури. Възстановеният Стари мост и Старият град на Мостар са символ на мира, международното сътрудничество и съжителството на различните културни, етнически и религиозни общности.