Нафплио, Гърция

Нафплио (или Навплио) е малък град в южна Гърция, на полуостров Пелопонес. Бил е първата столица на съвременна Гърция в периода 1828-1933 г. Това е един от най-живописните гръцки градове. Според митологията е основан от Навплий - синът на Посейдон и Амиона. Археологическите разкопки доказват съществуването му още по времето на Микена. Още тогава градът е бил укрепен, а всяка следваща епоха е добавяла свои укрепления. След превземането на Константинопол от кръстоносците Нафплио се пада на френските рицари. През 1388 г. те го продават на венецианците. По това време той се нарича Napoli di Romania. От 16 до 18 в. няколко пъти преминава в турски и венециански ръце. В началото на освободителната война през 1928 г. градът е превзет от въстаниците под водачеството на Стайкос Стайкопулос. Отчитайки многото му предимства на добре укрепен град, правителството на Гърция го превърнало в столица.


Самият град Навплио е очарователен с цветните си средиземноморски сгради с керемидени покриви, кълдъръмените тесни улици и пасажи, кипариси, уханни цветя, с множеството църкви. В него са се запазили следи от всички култури, преминали оттам.

В Навплио може да се посети Археологическият музей, чието начало е положено още през 1713 г., Музеят на броеницата, а също и крепоста Паламида. Тя е издигната от венецианците в края на 17 в. 1000 стъпала, започващи от площад Арванитиас водят до високият 216 м. хълм. Крепостта се има 8 бастиона защитени със стена. Ведин от тях е имало затвор, в който е лежал героят от освободителната война Теодорос Колокотронис. В друг се намира църквата св. Андрей.

В околностите на Нафплио има множество удобни и чисти малки плажове.